Whisky Ons assortiment Whisky
Whisky
Spey Tenné 8 years old 0,2ltr
De Spey Tenné is in de geur zacht, fris, fruitig (gedroogd fruit) en heeft hij aardse tonen. Ook wat citrus, bloemen en chocolade tonen. De smaak is bijzonder fruitig, donker en leerachtig met wat gekonfijt fruit en Marokkaanse marmelade.
€26,95
Whisky
Adelphi Private Reserve Blend
Dit is een soepele whisky met veel zoetigheid van honing van Spey en Highland-mouten, een vleugje maritieme impressies van de zee verraad de ligging van deze kuststokerij en hij heeft een zachte turfvuur-rokerigheid op de achtergrond.
€27,50
Whisky
Maker's Mark Bourbon
Maker's Mark Bourbon is één van de bekendste bourbons ter wereld. Door rode wintertarwe te gebruiken in plaats van rogge, heeft de bourbon een heerlijke zachte smaak.
€39,95
Whisky
Bowmore 12 years old
Bowmore 12 years heeft een plaats in veel harten als de 'medium-turf' malt van Islay. Een uitgesproken jodiumkarakter met veel peper, de huidige 12-jarige botteling is een welkome terugkeer naar de klassieke Bowmores uit de jaren zestig en zeventig.
€45,95
Whisky
Glenfiddich 12 years old
Eén van de meest bekroonde whisky's van de wereld en in elke (goede) bar wel te vinden. Een deel van de whisky wordt minimaal 12 jaar gerijpt in Amerikaans eiken, die voorheen gebruikt zijn voor Bourbon en het andere deel in vaten die voorheen voor sherry
€47,95
Whisky
Nikka From The Barrel
Nikka from the Barrel is een uit Japan afkomstige whisky die een blend is van gerijpte whisky en graanwhisky. De whisky heeft een stevige aanzet met kruidige tonen en eikenhout.
€51,95
Whisky
Stronachie 10 years old
In de neus zachte honing tonen, aardse heide en een moutige zoetheid. In de smaak weelderige honing en koekjes, met aanhoudende peper en graantonen. Een perfect gebalanceerde en verleidelijke malt whisky.
€53,95
Whisky
Glengoyne 12 years old
In tegenstelling tot vele andere single malt whisky’s, wordt er bij Glengoyne uitsluitend warme lucht gebruikt -in plaats van de rook van brandend turf- om de gerst te drogen.
€56,95
Whisky
Spey Tenné 8 years old
De Spey Tenné is in de geur zacht, fris, fruitig (gedroogd fruit) en heeft hij aardse tonen. Ook wat citrus, bloemen en chocolade tonen. De smaak is bijzonder fruitig, donker en leerachtig met wat gekonfijt fruit en Marokkaanse marmelade.
€63,50
Whisky
Spey Trutina Single Malt Whisky
Trutina is afgeleid uit het latijns en betekend 'balans'. Het is een mooi gebalanceerde single malt whisky die wordt gerijpt op bourbon vaten.
€69,50
Whisky
Nikka Coffey Malt
De Nikka Coffey Malt is een whisky die gedistilleerd is van gemoute gerst in een zogenoemde Coffey Still, welke normaliter wordt gebruikt voor het distilleren van graan whisky's. Door het gebruik van deze methode krijgt de whisky veel fruit en kruiden mee
€69,95
Whisky
Spey Chairman's Choice
De Spey Chairman's choice is een blend van diverse vaten die speciaal door de eigenaar van Harvey's of Edinburgh zijn geselecteerd. De vaten zijn een mix van bourbon en sherry, van verschillende leeftijden. De whisky is verpakt in een prachtige kist, met
€89,95
Whisky
Lagavulin 16 years old
Eén van de meest bekroonde whisky's van de wereld en in elke (goede) bar wel te vinden. Een deel van de whisky wordt minimaal 12 jaar gerijpt in Amerikaans eiken, die voorheen gebruikt zijn voor Bourbon en het andere deel in vaten die voorheen voor sherry
€123,95
Whisky
Carn Mor Celebration of the Cask Single Malt whisky 1988
Een bijzondere single malt scotch whisky in 1988 gedistilleerd bij Caol Ila Distillery. Gevolgd door een lange rijping van 27 jaar op hogshead vat tot aan de botteling in 2015. Slechts 135 flessen werden uitgebracht met een sterkte van 57,0% alcohol.
€415,00

Whisky

Whisky is met afstand het belangrijkste graandistillaat ter wereld. De bakermat van whisky ligt in Schotland, alhoewel het niet precies duidelijk is waar of wanneer de eerste whisky gemaakt werd. Wel is duidelijk dat, net als bij jenever, de veronderstelde geneeskrachtige eigenschappen een belangrijke rol speelden in het ontstaan. Naarmate kennis over distillatie toenam werd het langzaam aan meer een sociale drank in plaats van een medicijn. In de Highlands werd het distilleren een effectieve methode voor het verwerken van graanoverschotten en bood het boeren een extra inkomstenbron.  Er zijn in hoofdlijnen twee soorten Whisky te onderscheiden: de Single Malts en Blended Whisky’s.

Single Malts komen van een enkele distilleerderij en zijn uitsluitend gestookt van gemoute gerst. Ze hebben vaak een uitgesproken karakter en smaak. In Schotland zijn grofweg vier regio’s te onderscheiden welke elk min of meer hun eigen karakter aan Single Malts voortbrengen: Highland (krachtig), Islay & Islands (geturfd), Speyside (floraal en fruitig), en tenslotte Lowland & Campbeltown (mild en zacht).

Blended Wisky’s hebben een lichter en meer toegankelijk karakter. De basis hiervoor is graanwhisky, aangevuld met verschillende Single Malts. Elk merk heeft zo zijn eigen karakter waarbij een consistente huisstijl wordt nagestreefd. Tegenwoordig is er ook nog een derde categorie van Blended Malts, een mix van verschillende Single Malts. Het houtgebruik is een zeer belangrijke factor bij de productie van Whisky. Het houten vat geeft niet alleen kleur aan een Whisky, maar bepaalt ook voor een belangrijk deel de smaak. Er wordt gewerkt met gebruikte vaten, welke eerder al voor een andere drank gebruikt zijn. Het meest voorkomend zijn bourbon- (Amerikaans eiken) of sherryvaten (Europees eiken), maar ook port-, rum- en wijnvaten worden gebruikt.

Ierse Whisky onderscheidt zich van Schotse door een drievoudige distillatie en meer nadruk op het gebruik van ongeturfde mout, wat resulteert in een kruidige en fruitige smaak. Japanse whisky is tegenwoordig sterk in opkomst. Ze worden veelal naar Schots model gemaakt en blinken uit in zuiverheid. In de Verenigde Staten wordt bij de productie van Bourbon voor minimaal de helft gebruik gemaakt van maïs als grondstof, aangevuld met diverse graansoorten.  Bourbon rijpt daarnaast uitsluitend in nieuwe, gebrande vaten. Bourbon is vol van smaak en zoeter dan Schotse Whisky, met hinten van vanille, kokos en toffee. Tennessee whisky wordt grotendeels volgens dezelfde regels als Bourbon gemaakt met als belangrijkste onderscheid een filtering door houtskool, wat de whisky wat zachter maakt en een zoete, rokerige smaak afgeeft.