Whisky

Spey Chairman's Choice single malt whisky

Spey Chairman's Choice single malt whisky
Licht
Krachtig

De Spey Chairman's choice is een blend van diverse vaten die speciaal door de eigenaar van Harvey's of Edinburgh zijn geselecteerd. De vaten zijn een mix van bourbon en sherry, van verschillende leeftijden. De whisky is verpakt in een prachtige kist, met een certificaat. 
In de geur heeft de whisky tonen van bloemen, fruit en een hint van vanille. In de smaak komt daar nog wat gedroogd fruit bij en milde nootachtige tonen. De romige afdronk bevat kaneel en tonen van het hout. 

De Speyside distilleerderij, gelegen in de prachtige Cairngorm Mountains, staat bekend als een van de mooiste Schotse distilleerderijen. De kleine boutique distilleerderij wordt geleidt door een gedreven en zeer ervaren team van hooggekwalificeerde vakmensen. Deze mensen doen werkelijk alles voor de hoogste kwaliteit in elke druppel van de spirits. De whisky, die met liefde wordt gemaakt, is een lichte, delicate en karakteristieke Schotse single malt whisky die ongeëvenaard is in de industrie.

De SPEY uit Speyside destilleerderij wordt beschouwd als een van de soepelste en meest toegankelijke whisky’s uit de regio Speyside. Dit is een veelzijdige dram die de malt drinker een selectie aanbiedt van verschillende leeftijden en stijlen die passen bij verschillende delen van de dag, seizoen of jaar. Elke versie heeft een unieke extra periode van rijping in speciaal geselecteerde vaten om de complexiteit en textuur toe te voegen aan de whisky.

Lees meer
€89,95 per stuk
Niet op (vrije) voorraad, klik hier voor een voorraadcheck.
Koop met extra korting:
vanaf 6 flessen wijn: 5% korting
vanaf 12 flessen wijn: 10% korting
vanaf 36 flessen wijn: 12% korting
Kijk onderaan de site naar de voorwaarden
  • Inhoud200ml
  • Alcoholpercentage40%
  • Land van herkomstSchotland
  • Bijzonderheden
Tags

Whisky

Whisky is met afstand het belangrijkste graandistillaat ter wereld. De bakermat van whisky ligt in Schotland, alhoewel het niet precies duidelijk is waar of wanneer de eerste whisky gemaakt werd. Wel is duidelijk dat, net als bij jenever, de veronderstelde geneeskrachtige eigenschappen een belangrijke rol speelden in het ontstaan. Naarmate kennis over distillatie toenam werd het langzaam aan meer een sociale drank in plaats van een medicijn. In de Highlands werd het distilleren een effectieve methode voor het verwerken van graanoverschotten en bood het boeren een extra inkomstenbron.  Er zijn in hoofdlijnen twee soorten Whisky te onderscheiden: de Single Malts en Blended Whisky’s.

Single Malts komen van een enkele distilleerderij en zijn uitsluitend gestookt van gemoute gerst. Ze hebben vaak een uitgesproken karakter en smaak. In Schotland zijn grofweg vier regio’s te onderscheiden welke elk min of meer hun eigen karakter aan Single Malts voortbrengen: Highland (krachtig), Islay & Islands (geturfd), Speyside (floraal en fruitig), en tenslotte Lowland & Campbeltown (mild en zacht).

Blended Wisky’s hebben een lichter en meer toegankelijk karakter. De basis hiervoor is graanwhisky, aangevuld met verschillende Single Malts. Elk merk heeft zo zijn eigen karakter waarbij een consistente huisstijl wordt nagestreefd. Tegenwoordig is er ook nog een derde categorie van Blended Malts, een mix van verschillende Single Malts. Het houtgebruik is een zeer belangrijke factor bij de productie van Whisky. Het houten vat geeft niet alleen kleur aan een Whisky, maar bepaalt ook voor een belangrijk deel de smaak. Er wordt gewerkt met gebruikte vaten, welke eerder al voor een andere drank gebruikt zijn. Het meest voorkomend zijn bourbon- (Amerikaans eiken) of sherryvaten (Europees eiken), maar ook port-, rum- en wijnvaten worden gebruikt.

Ierse Whisky onderscheidt zich van Schotse door een drievoudige distillatie en meer nadruk op het gebruik van ongeturfde mout, wat resulteert in een kruidige en fruitige smaak. Japanse whisky is tegenwoordig sterk in opkomst. Ze worden veelal naar Schots model gemaakt en blinken uit in zuiverheid. In de Verenigde Staten wordt bij de productie van Bourbon voor minimaal de helft gebruik gemaakt van maïs als grondstof, aangevuld met diverse graansoorten.  Bourbon rijpt daarnaast uitsluitend in nieuwe, gebrande vaten. Bourbon is vol van smaak en zoeter dan Schotse Whisky, met hinten van vanille, kokos en toffee. Tennessee whisky wordt grotendeels volgens dezelfde regels als Bourbon gemaakt met als belangrijkste onderscheid een filtering door houtskool, wat de whisky wat zachter maakt en een zoete, rokerige smaak afgeeft.