Palmer
Palmer
Margaux 3ième Grand Cru Classé 2012
De kleur is ongeveer blauw-purper-zwart. Dit geeft al een voorproefje van de overweldigende concentratie en intensiteit. Het grote kenmerk van het boeket is altijd de sublieme florale genuanceerdheid
€379,00

Palmer

Château Palmer ligt in Bordeaux en is een 3ième Grand Cru Classé in de classificatie van 1855. Het wijngoed ligt in het dorp Cantenac, dat valt onder de appellation Margaux.

Palmer tussen geschiedenis en legende...

In 1814 kocht Charles Palmer, generaal-majoor in het Britse leger, een naamloos wijngoed van Marie de Gasq. Palmer zwichtte waarschijnlijk net zo makkelijk voor het argument om aan het anonieme wijngoed zijn naam te kunnen verbinden, als voor de charmes van Madame Gasq… De wijnen bleken lang niet zo goed als die van de omringende châteaus. Maar Palmer was een gedreven man en investeerde veel tijd, energie en geld om zijn eigendom te ontwikkelen. Hij kocht grond en gebouwen in de gemeenten Cantenac, Issan en Margaux en rond 1930 bedroeg de totale oppervlakte 163 hectare, waarvan 82 hectare aan wijngaarden. Palmer verbleef hoofdzakelijk in Engeland en dacht daar door zijn hoge positie de wijn eenvoudig als Palmer Claret aan vooral de adel en rijken te kunnen verkopen. Deze onderneming was helaas van korte duur: in 1843 was Charles Palmer gedwongen zijn landgoed te verkopen. Niettegenstaande het volkomen gebrek aan succes bleef de naam Palmer tot op de dag van vandaag verbonden aan het wijngoed.

Émile en Isaac Péreire, geboren in Bordeaux, hadden een fortuin verdiend in financiën, handel en vastgoed en kregen met Château Palmer de kroon op hun werk in handen. Ze gingen onmiddellijk de wijngaarden reorganiseren en lieten het huidige kasteel bouwen. Helaas was er niet genoeg tijd om Château Palmer bij de Premier Grand Cru's ingedeeld te krijgen bij de historische Grand Cru Classificatie van 1855 maar werd het 'slechts' een 3ème Cru. Het tijdperk Péreire duurde tot 1938. Palmer werd toen verkocht aan een consortium van vier personen, waarvan er vandaag de dag nog twee zijn overgebleven: Mahler-Besse en Sichel.

Palmer maakt al tientallen jaren uitmuntende wijnen en heeft in deze periodezelden fouten gemaakt. Vooral in de jaren zestig werden enkele uitzonderlijke jaargangen geproduceerd die als beste wijnen uit Margaux werden beschouwd. De oppervlakte van de wijngaarden is 66 hectare en kent een opvallende verdeling van gelijke aandelen cabernet sauvignon (47%) en merlot (47%). In tegenstelling tot de meeste andere cru's in de Médoc is het geloof in de kwaliteit van merlot bijzonder groot. Daarnaast is de onvolprezen petit verdot met 6% vertegenwoordigs op de akkers. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 30 jaar.