Montrose
Montrose
St. Estèphe 2ième Grand Cru Classé 2000
De Montrose 2000 heeft impressies van het fruit van zwarte bessen, cassis en morellen (kersen) zoeter. De wijn is elegant, maar de indrukwekkende grip, concentratie en expansie in de mond is aanzienlijk, typerend voor Montrose.
€275,00

Montrose

Het onstaan van Montrose lijkt wel een sprookje. Etienne Théodore Dumoulin ontdekte de kwaliteit van een stuk onbewerkt land waar niemand naar omkeek. Hij maakte het geschikt voor de wijnbouw, legde de wijngaard aan en bouwde er de benodigde faciliteiten. Veertig jaar later, in 1855, was er de totaal onverwachte geboorte van de Grand Cru Château Montrose in de officiële classificatie, een spectaculaire prestatie voor een wijngaard van amper 40 jaar oud. Bij zijn dood liet hij zijn erfgenamen een gezond wijngoed van 95 hectare na.

De Elzasser Mathieu Dolfus maakte van Montrose een klein dorpje met ideale omstandigheden om te wonen en te werken. Hij slaagde er zelfs in door middel van een windmolen het grondwater op te pompen over de wijngaarden en daarmee de phylloxeraplaag als een van de weinigen te beteugelen.

De familie Charmolue is van 1896-2006 meer dan een eeuw lang onlosmakelijk verbonden geweest met het Château en heeft ondanks oorlogen en crisis de kwaliteit op een bewonderenswaardige wijze bewaakt.
Martin en Olivier Bouygues, gepassioneerde liefhebbers van de wijnen van Montrose, verwierven het Château in 2006. Ze begonnen aan de taak het uitgebreide landgoed en het architectonische ensemble van de gebouwen te restaureren, maar vooral ook naar de maatstaven van vandaag te vernieuwen. (waaronder de plaatsing van 1700 zonnepanelen en optische sorteertafels voor de druiven...)

Montrose maakt krachtige wijnen die een lang leven hebben. Alhoewel tanninerijk is de elegantie en vooral intensiteit memorabel. De wijn is uitermate rijk geschakeerd, zeer complex en heeft een enorm lange afdronk. De 19 maanden lagering op 60% nieuwe vaten van de allerhoogste kwaliteit is zeer onderbouwd. Montrose is een der allerbeste wijnen uit Saint-Estèphe. Château Montrose heeft de 2ème Grand Cru Classé status maar zou met gemak mee kunnen in de hoogste 1er Grand Cru klasse. Sinds de oogst van 1989, gevolgd door een 100 punten score van Robert Parker in 1990, is de reputatie wereldwijd groot en schaart Montrose zich onder de allergrootste Bordeaux.