Boekenhoutskloof

Semillon 2019

Semillon 2019
Licht
Krachtig

De eerste Semillon wijngaarden van Boekenhoutskloof werden in 1902 in Franschhoek vanwege het hoge leemgehalte geplant op gronden van de rivierbeddingen. In 1942 werd dit uitgebreid met aanplant op de zanderige plaatsen iets verder weg van de rivier. In de afgelopen drie jaar begon Boekenhoutskloof ook te experimenteren met een blok uit 1936 op een hoogte van 380m met toevoeging van de weinig gebruikte semillon gris. Dit laatste vooral om een hogere natuurlijke zuurgraad te verkrijgen in de uiteindelijke blend. De druiven worden geperst in hele trossen en de vergisting op tank begint spontaan. Daarna wordt het grootste deel van de most overgestoken naar eiken vaten, waarvan 90% nieuw is, voor een lagering van 13 maanden. 10% van de most rijpt op eivormige betonnen Nomblot vergisters voor meer frisheid en mineraliteit. Tijdens het hele vinificatietraject is het gebruik van sulfiet praktisch te verwaarlozen.
De oude bushvines van 75 tot 114 jaar (!) geven intense en complexe wijnen die flink gestructureerd zijn en een buitengewoon rijpingspotentieel hebben.
De wijn heeft nadrukkelijk fruit van gele perziken en een levendige fraîcheur van appels. In de mond is de wijn romig met smaaknuances van perzikfruit en amandelen, met een honingachtig aspect dat zo typisch is voor grote semillon wijnen. De pittige, ziltige mineraliteit geeft nog meer complexiteit en lengte aan de wijn.
Deze kwaliteit droge semillon wijnen is zeldzaam in de wereld. Zeker gezien het bewaarpotentieel.

Lees meer
€50,95 per stuk
Op voorraad
  • KleurWit
  • Inhoud (ltr)0,75
  • Druivenras(sen)Semillon
  • Bijzonderheden
  • BeoordelingenRobert Parker 90 punten
Tags

Boekenhoutskloof