Bibi Graetz
Testamatta 2007
Deze SuperTuscan van 100% sangiovese is bijzonder subtiel, bezit zijdezachte tannines en is uitstekend in balans.
€99,95

Bibi Graetz

Zowel Toscane als de Chiantistreek zelf tellen vele historische wijnhuizen, met een eeuwenlange geschiedenis. Maar de streek kan niet zonder vernieuwers, die iets op een heel andere manier willen doen en gek genoeg zijn om hun plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. Een van die bijzondere vernieuwers is Bibi Graetz (producent van o.a. Testamatta). Als zoon van een artiestenechtpaar – en zelf ook een verdienstelijk kunstenaar - besloot hij een heel andere weg in te gaan en wijnproducent te worden. Hij deed dat op geheel eigen wijze, door elke regel van de moderne wijnbouw te negeren en te doen wat zijn hart hem ingaf. Hij besloot een wijn te maken van stokken in Fiesole, de terrassen aan de noordkant van Florence.

Dit is een gebied dat in de Etruskische tijd faam genoot als wijngebied, maar waar in de recente geschiedenis geen topwijnen werden gemaakt; die kwamen allemaal uit de streek ten zuiden van Florence. De glooiende heuvels met hun vruchtbare grond werden wel gebruikt voor de aanplant van olijven of voor de aanleg van prachtige tuinen. Graetz besloot in deze streek te gaan werken met oude stokken, om te proberen daar een topwijn van te maken. Deze twee basisgegevens gingen samen met de belangrijkste ingrediënten, zoals hij dat zegt: ‘passie, liefde en voortdurende toewijding’. In 2000 kwam de eerste wijn op de markt, van een wijngaard van 8 hectare met 60 jaar oude stokken. 

Nu, zo’n tien jaar later, is de wijn een groot internationaal succes.

Aanvankelijk vulde Graetz zijn sangiovese aan met een beetje merlot, maar de laatste jaargangen is hij overgestapt op puur sangiovese. Dit omdat hij zich helemaal wil concentreren op de klassieke druiven van de streek Dat is behalve sangiovese ook colorino en canaiolo. Dit heeft de wijn alleen nog maar meer klasse en distinctie gegeven. Logisch, want de sangiovese, de klassieke druif van de Chianti, past het beste bij de wijngaarden van deze streek. Het bijzondere is ook dat de wijn, onder invloed van de weersomstandigheden, elk jaar een eigen karakter heeft en dat nooit één jaar hetzelfde is.

De rode draad is een zeer uitgesproken en intens karakter, zowel in de geur als in de smaak. De hoeveelheid van de productie van Testamatta is beperkt en bedraagt niet meer dan 10.000 flessen per jaar. De betekenis van de naam, Testamatta, is heel toepasselijk: gek (in het) hoofd. Er moet inderdaad wel een schroefje los zitten als je aan zo’n ambitieus project wilt beginnen en het ook nog tot een goed einde weet te brengen…