Testamatta 2020

Testamatta 2020
Licht
Krachtig

Afkomstig van oude wijngaarden op de toppen van de heuvels, voorzien van steenrijke bodems, waar de sangiovese druif zijn zuiverheid, mineralen en transparantie optimaal tot uitdrukking laat komen. Een originele Supertuscan gemaakt van 100% Sangiovese, resultaat van traditie en creativiteit. 2020 is een geweldig oogstjaar, het is alsof alle sterren op één lijn stonden. Bibi zelf zegt het zo: "Wat ik geweldig vind aan het fruit van de Testamatta: rijpe aardbeien met het aroma van vanille. Een soort slagroom met aardbeien! De wijn heeft een ongelooflijke frisheid, dit is de echte schoonheid van Testamatta 2020."
Het jaar 2020 was voor de druiven perfect. De druiven hadden de ultieme balans tussen kracht, rijkdom en frisheid. De frisheid is te danken aan de nieuwe hogere (420 meter hoog) wijngaarden in Olmo. Dan was er sinds dit jaargang ook nog eens de nieuwe wijnmakerij, al met al ingrediënten voor een grote wijn. 
De zomer kwam met hoge temperaturen en droogte, maar gelukkig brachten koele nachten een verfrissende bries die hielp om zowel de zuurgraad als het aromatische karakter van de druiven te versterken. De druiven van Testamatta werden geselecteerd uit de beste 6 wijngaarden van het wijngoed: Vincigliata, Olmo, Londa, Lamole, Montefili en Siena. Elk apart perceel van elke wijngaard werd op het perfecte rijpingspunt geoogst. De eerste strenge selectie vindt plaats in de wijngaarden, de tweede op de wijnmakerij. Daarna worden de druiven ontsteeld en zachtjes geperst. De fermentaties worden uitgevoerd door natuurlijke en inheemse gisten, in open barriques (225L) voor de kleinere percelen van de wijngaarden en in vaten van 50hl of roestvrijstalen tanks voor de grotere percelen, met 6 handmatige punch-downs en pump-overs per dag. Na 7-10 dagen maceratie worden de verschillende percelen gedurende 20 maanden overgebracht naar oude barriques en 50hl vaten.
De geur heeft een intens en complex boeket met tonen van bosbessen, kersen, viooltjes, jeneverbessen, rozemarijn, kruidnagel en cacao. De smaak is verfijnd en elegant, met veel finesse en complexiteit. De wijn is krachtig, vol fruit en fluweelzachte tannines. In de afdronk komt de klasse met zijn lengte naar boven. 

Lees meer
€119,00 per stuk
Op voorraad
  • KleurRood
  • Inhoud (ltr)0,75
  • Druivenras(sen)Sangiovese
  • Bijzonderhedenbiologisch
  • BeoordelingenRobert Parker 95 punten, Decanter 97 punten