Louis Roederer

Cristal Rosé 2008

Cristal Rosé 2008
Licht
Krachtig

In 1974 besloot het huis bijna 100 jaar na het debut van de Champagne Cristal de eerste cuvée Cristal Rosé te maken. Om dit te bereiken werden pinot-noirdruiven van de oude wijnstokken van de mooiste grand cru-wijngaarden van Aÿ geselecteerd.
De kalksteenbodem en unieke kalkhoudende kleigrond zorgen ervoor dat de wijnstokken (in de beste jaren) hun uitzonderlijke rijpheid van het fruit behalen, aangevuld met een zuivere en kristallijne zuurgraad die een perfecte uitdaging vormt voor de stijl van de Cristal. Tegenwoordig worden de wijngaarden behandeld volgens biodynamische principes en heeft Louis Roederer een unieke methode ontwikkeld voor de productie van zijn rosé-champagnes. Dit proces, door Roederer aangeduid als de 'infuus' techniek, stelt het wijnbouwteam in staat om het sappige, rijpe karakter van de pinot noir te behouden samen met hun uitzonderlijke frisheid, finesse en mineralisatie. Cristal Rosé wordt geproduceerd uit het saignée-proces na een koude maceratie en wordt na vermenging met 44% chardonnay gefermenteerd als een droge wijn. Cristal Rosé 2008 werd acht jaar lang op fles gehouden en na de degorgement acht maanden bewaard om een perfecte volwassenheid te bereiken. De dosering is 8 g/L. (De 2008 werd bewust na de 2009 op de markt gebracht.)

Zachte, fonkelende zalmroze tint in het glas met een bijna romige uitstraling. Het delicate, subtiele boeket opent met elegante aroma's van bloembladen en gedroogd fruit en zich in het glas ontwikkelende pittige tonen van rode bessen, wilde aardbeien en rode kersen, kenmerkend voor Louis Roederer's oude pinot noir-wijnstokken van Aÿ. De sappige en vlezige attaque wordt geschraagd door een directe, intense frisheid. Het toont tegelijkertijd stevige naast vloeibare tonen met structuur en een krijtachtige materie afkomstig van de geintegreerde tannines en het kalkrijke terroir.
Er is een explosie van intense, rijke, verse smaken, In de mond is de 2008 zeer elegant, fijn, puur, precies en fris, maar toch dicht, intens en vlezig. De ziltige finale met poederachtig krijt en pittige citrusaroma's is zeer puur en intens fris. Het jaar 2008 zal een enorm verouderingspotentieel moeten hebben.

Lees meer
€575,00 per stuk
Niet op (vrije) voorraad, klik hier voor een voorraadcheck.
  • KleurRood
  • Inhoud (ltr)0,75
  • Druivenras(sen)Pinot Noir, Chardonnay
  • Bijzonderheden
  • BeoordelingenRobert Parker 96+ punten

Louis Roederer