Celler del Roure
Parotet 2012
Bij het maken van de Parotet (libelle) heeft de wijnmaker er bewust voor gekozen uitsluitend met inheemse druivenrassen te werken. De blend bestaat voor 70% uit mandó en 30% monastrell. De wijn wordt 14 maanden lang volledig op amfora’s opgevoed.
€18,95

Celler del Roure

In 2009 bezochten wij Celler del Roure, samen met Rut Cotroneo, drievoudig Spaans sommelier van het jaar. Volgens haar maakt dit domein de mooiste wijnen van de regio Valencia. We waren diep onder de indruk van de stijl van dit domein, alle wijnen hebben een aantrekkelijke elegantie, iets wat je in deze regio nauwelijks tegenkomt.
Celler del Roure is een familiewijngoed van bijna twintig jaar oud, opgebouwd door Pablo Calatayud. In 2006 kocht hij een oude cave, vooral omdat hij geïnteresseerd was in de daarbij behorende wijngaarden. Maar op het terrein bevond zich ook een ondergronds gangenstelsel met bijna 100 ingegraven amfora’s. Later bleek dat deze zich daar al meer dan 300 jaar bevonden! Na zich erin verdiept te hebben begon hij met het restaureren van de amfora’s. Dankzij de vernuftige ontwikkeling van een afsluitsysteem (met een fietsband) kunnen de amfora’s goed afgesloten worden, zodat er geen oxidatie optreedt.
Hij blendt internationale druiven heel bewust met originele, herplante rassen uit de regio, met name het ras mandó. Alles gebeurt biologisch.
De eerste resultaten van het gebruik van de amfora's zijn te proeven in zijn wijnen, die met het jaar nog mooier lijken te worden! In dit geval geldt: traditie wint!