Meo-Camuzet

Meo-Camuzet

Méo-Camuzet is een van de onbetwiste sterrendomeinen van Bourgogne. Tot 1988 werden de meeste wijngaarden van het domein verhuurd aan andere wijnbouwers en grotendeels de wijn in bulk verkocht aan onderhandelaars.
In de geschiedenis vóór de huidige gevestigde exploitanten zijn er twee belangrijke namen die verband houden met dit grote domein van Vosne-Romanée. De eerste is Etienne Camuzet, een politieke figuur die van 1902 tot 1932 gedeputeerde was voor de Côte d'Or en die tijdens zijn leven een aantal belangrijke wijngaarden kocht, evenals het beroemde kasteel van Clos de Vougeot, dat hij later aan de Confrérie des Chevaliers du Tastevin schonk. Zijn naam komt regelmatig voor in rechtszaken om te beslissen welke percelen wijngaard al dan niet deel uit moesten maken van een grand cru. Zijn wijngaardbezit ging over op een dochter, Maria Noirot, die kinderloos stierf, en daarna in 1959 aan een verder familielid, Jean Méo. In dit stadium werden de wijngaarden verzorgd door pachters en werd de wijn in bulk verkocht. Het bottelen van het Domaine begon pas in 1985 en kwam op volle toeren met de komst van Jean-Nicolas Méo, die de leiding nam in 1989. De eerdere pachtovereenkomsten zijn nu allen beëindigd, behalve het contact met een van de voormalige pachters, Christian Faurois, die als rechterhand van Jean-Nicolas Méo in de wijngaarden blijft. De tweede grote persoonlijkheid is natuurlijk de legenarische Henri Jayer, die al in de Tweede Wereldoorlog werd uitgenodigd om voor de Camuzet-wijnstokken te zorgen, hoewel hij niet eerder bij het bedrijf betrokken was geweest. Jayer bleef deelpachter tot aan zijn (eerste) pensionering in 1988, waarna hij het domein bleef adviseren.
Tegenwoordig is het een totaal ander verhaal. Meo Camuzet heeft nu meer dan 2,5 hectare aan Grands Crus zoals Clos Vougeot, Richebourg en Echezaux en 8 hectare aan enkele van de beste 1er Cru-wijngaarden van Nuits-St.Georges en Vosne-Romanée. De meeste wijngaarden worden biologisch bewerkt, maar dat is in de Bourgogne bijna onmogelijk voor alle wijngaarden. De druiven worden op het domein gesorteerd, ontsteeld, eventueel gekoeld tot 15 ° C voor een korte maceratie voorafgaand aan de gisting. De wijnen worden op eiken gerijpt met 50% nieuw hout voor de grote dorpen, 60-70% voor de premiers crus en 100% voor de grands crus. Jean-Nicolas heeft zijn houtkeuze de afgelopen jaren zeer verfijnd, met behoud van de tonnelier François Frères als min of meer enige leverancier. Jean-Nicolas Méo en Christian Faurois runnen het Domaine en samen produceren ze enkele van de allerbeste wijnen van de Côte d'Or. Jean-Nicolas en zijn team werken voortdurend verder aan het verbeteren hun wijnen, met respect voor de natuur, liefde voor het land en het vak. In 2019 vierde het wijngoed zijn 60 jarig bestaan waarvan 30 jaar onder regie van Jean-Nicolas Meo Camuzet. Meo-Camuzet staat bekend om zijn volle, rijke, geconcentreerde doch uitgebalanceerde wijnen, die een serieuze Bourgogne drinker niet over het hoofd mag zien.