Henri Giraud
Pagina 1 van 2

Henri Giraud

Pasteuning is sinds 2009 de Nederlandse importeur van Champagne Henri Giraud, een wijnhuis met een bijzonder verhaal!

In de Marnevallei, op een paar kilometer van Epernay, ligt het grand cru plaatsje Aÿ. De zacht glooiende hellingen met hun 100 tot 200 meter diepe kalk-krijtbodem zijn een topterroir voor pinot noir en chardonnay. Hier is sinds 1625 champagnehuis Henri Giraud gevestigd. Alles draait bij dit domein om topkwaliteit, om het terroir van Aÿ voor de druiven en het terroir van Argonne voor het speciale eikenhout. Het motto van Henri Giraud is: ‘return to excellence’. Ze nemen hier graag afstand van de snel in elkaar geflanste, zielloze ‘partychampagnes’ die vanaf 1950 de markt overspoelden, met als hoogtepunt (of dieptepunt) het jaar 2000. Giraud focust volledig op kwaliteit en gaat daarin steeds verder. Met ingang van 2016 is men zelfs volledig gestopt met het gebruik van stalen vergistingstanks voor alle cuvées. Ook voor de geliefde basischampagne, die omgedoopt is tot Esprit Nature. 

De sleutel tot kwaliteit zit hem ten eerste in de lage opbrengsten van oude stokken en de vinificatie en rijping met kleine hoeveelheden tegelijk. Vervolgens het samenstellen van de perfecte blend en dan een lange, rustige rijping ‘sur lattes’ na de tweede vergisting op fles. De dosages zijn bescheiden en liggen tussen de 7 en 8 g/l. Een deel van de basiswijnen vergist en rijpt inmiddels op speciaal voor Giraud ontwikkelde terracotta eieren van 7 hectoliter. De cave telt 850 eikenhouten vaten waarin basiswijnen rijpen. Elke wijn blijft ruim een jaar lang in zijn vat; zowel de alcoholische als de malolactische vergisting en de sur lie rijping gebeuren in hetzelfde vat. Alle wijnen krijgen malo, omdat dit bijdraagt aan de volle smaak die Giraud beoogt én omdat dan geen zwavel gebruikt hoeft te worden om de malo geforceerd te voorkomen. Pasteuning is alweer bijna 10 jaar exclusief importeur van Henri Giraud. Wij leveren alle cuvées van dit topchampagnehuis exclusief voor Nederland, van de prijswinnende Hommage tot de prestigieuze vintage Argonne en de gloednieuwe Dame-Jane Rosé die veel indruk maakt, ook als maaltijdwijn.

De grand cru Aÿ ligt op enkele minuten van Epernay, het centrum van de champagneproductie. 70 kilometer naar het zuiden, vlak bij Verdun, bevindt zich het oude Argonne-bos. Ooit werden de eiken uit dit bos gebruikt voor de productie van de basiswijnen voor kwaliteitschampagne. Henri Giraud heeft deze traditie nieuw leven ingeblazen, letterlijk maar ook figuurlijk, door bij te dragen aan de aanplant van nieuwe bomen. Op een ondergrond van zandsteen groeien in het bos van Argonne de beste kwaliteit eikenbomen; eiken die langzaam groeien, stevig zijn en een fijne nerf hebben. Daardoor geven ze de wijnen die erin rijpen een prachtig subtiele houttoets mee. 

Claude Giraud, de eigenaar van het domein, beschouwt het bos als erfgoed van de Champagne en elk jaar besteedt hij een deel van de opbrengst aan de forse uitbreiding van het aantal eikenbomen. In overleg met het Franse Staatsbosbeheer wordt jaarlijks een beperkt aantal oude eikenbomen gekapt voor het maken van de Giraud-vaten door tonneliers in o.a. de Bourgogne en Champagne (de enige die er nog is). Van elk vat is precies terug te vinden van welke eik op welke plek in het bos dit gemaakt is.

Bekijk hieronder het filmpje over Triple Zero, zero insecticide, zero pesticide, zero schimmelbestrijding.