Ardoisières
Ardoisières
Argile Blanc 2020
Argile, een boeiende wijn van de kleiheuvels van Saint-Pierre-de-Soucy in de Savoie. Een biodynamische mix van 3 rassen; jacquère (40%) chardonnay (40%), mondeuse blanche (20%). Geweldig verkwikkend en sappig van smaak is deze gespierde maar slanke cuvée.
€27,95
Ardoisières
Schiste 2020
De Schiste is een blend van 4 lokale druiven: jacquère, roussanne, malvoisie en mondeuse blanche. Met een rijpe, maar ook transparante, precieze neus met tonen van leisteen, bloesem en honing. De smaak is fris met minerale zuren en een ziltige touch.
€59,95
Ardoisières
Amethyste 2018
De rode Améthyste is een fascinerende biologische wijn van de Coteau Cevins uit de Savoie. Een blend van 60% persan en 40% mondeuse. Een volle, zachte, intense maar elegante rode wijn met concentratie, fijne tannines en een lange, vitale afdronk.
€79,95
Ardoisières
Quartz 2020
Quartz Blanc is een biodynamische wijn van 100% altessedruiven op een uniek terroir in de Savoie, de Coteau de Cevins. Hij toont een dichte, weelderige structuur met in de afdronk complexiteit, spanning en de fascinerende zuiverheid van een grote wijn.
€109,95
Ardoisières
Quartz 2019
Quartz Blanc is een biodynamische wijn van 100% altessedruiven op een uniek terroir in de Savoie, de Coteau de Cevins. Hij toont een dichte, weelderige structuur met in de afdronk complexiteit, spanning en de fascinerende zuiverheid van een grote wijn.
€109,95

Ardoisières

Brice Omont’s Domaine des Ardoisières is begonnen als project van -de inmiddels gepensioneerde- Michel Grisard, die de uit het verleden beroemde wijngaarden van Cévins wilde herplanten. Het project omvatte het huren van 400 percelen grond van de dorpelingen en samen met 250 dorpelingen, met medewerking van de burgemeester de terrassen, stenen muren en wijngaardshutten te herstellen. Het landgoed werd uiteindelijk vernoemd naar de leien (ardoise) daken van de hutten en stenen muren. Michel Grisard wilde het project overdragen aan een jonge wijnmaker en in 2003 werd Brice Omont aangenomen. Michel deed in 2010 een stapje terug en sindsdien is Brice verantwoordelijk voor de kwaliteit.
In 1998 werd de eerste Altesse aangeplant en in 2002 was het inmiddels 5,5 hectare. Uiteindelijk is het 6 hectare geworden, wat tot de dag van vandaag volledig in productie is. De wijngaarden zijn door de INAO geclassificeerd als Cévins IGP (in plaats van zich te kwalificeren voor de Vin de Savoie AC), simpelweg omdat de bergen hier zo steil zijn dat er 's ochtends én ’s middags een uur minder zonlicht is. Ondanks deze omstandigheid worden de druiven volledig rijp. 3 hectare kijkt uit op de rijzende zon in het oosten en 3 hectare de ondergaande zon in het westen. De op het oosten gerichte wijngaarden bereiken ongelooflijk hoge temperaturen tot wel 50c (de zon weerkaatst op de leisteen en vergroot de temperatuur) waardoor de werkdag stopt om 13.00 uur omdat het fysiek onmogelijk is om hier 's middags te werken. Het zijn deze prachtige wijngaarden met een lage opbrengst waarvan Brice zijn beste cuvées Améthsyte, Schiste en Quartz produceert.
Aangezien 80% van de kwaliteit bepaald wordt door het werk in de wijngaard, heeft Brice voor elke hectare één persoon in dienst. Alle wijngaarden worden biologisch én biodynamisch verbouwd en de wijngaarden zijn doorgaans steil tot zeer steil. Inmiddels is Domaine des Ardoisières de benchmark van de Savoie en wordt door elke andere wijnmaker bewonderd om zijn kwaliteiten. De wijnen, zeker de topwijnen, kunnen uitzonderlijk mooi ouderen en hebben bijzondere kwaliteiten als begeleiders van menig gerecht.