Ramonet
Ramonet
Chassagne Montrachet 2015
Deze village wijn (aangeplant in 1972!) van Ramonet licht al een tipje van de sluier op wat betreft hun premier en grand cru's. Hij is medium-bodied en zuiver in geur en smaak met een goede rijkdom en een sterke finish.
€68,95
Ramonet
Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2015
De grootste 1er cru in Chassagne Montrachet is Morgeot. De bodem bestaat uit limestone en de stokken zijn gemiddeld 40jaar oud. De wijnen afkomstig van deze cru zijn voor 'Chassagne begrippen' energiek, mineralig en puntig.
€99,00
Ramonet
Chassagne-Montrachet 1er Cru Boudriotte 2015
De Boudriotte is gespierd, intens en full bodied maar bezit mooie zuren waardoor hij een mooie spannende lengte heeft. Vrij jong is de wijn al toegankelijk. De gemiddeld 40 jaar oude stokken geven een duikelijke hint van de limestone af.
€109,00
Ramonet
Chassagne-Montrachet 1er Cru Ruchottes 2015
Door consequente herbeplanting is de chardonnay" Ruchottes" van zeer hoge kwaliteit, met een weelderige textuur en geparfumeerd karakter. Het royale ekenis verweven met tonen van karamel en Indiase kruiden, ingebed in een fijne textuur.
€199,00
Ramonet
Montrachet 2016
Ongetwijfeld de topwijn van het wijngoed. Het is de meest intense, expressieve en complexe witte wijn. Een combinatie van het gewicht en de punch van de Bâtard met de superieure verfijning van de Chevalier.
€3.499,00

Ramonet

Noël en Jean-Claude Ramonet zijn de derde generatie die het grootse wijngoed Ramonet beheren, met als opdracht het handhaven van de schitterend opgebouwde reputatie. Er wordt verteld dat grootvader Pierre in de late jaren twintig in de Bourgogne arriveerde met niet meer dan zijn knapzak. Na jarenlang druiven aankopen en daarvan wijn maken, kon hij geleidelijk wijnpercelen kopen in zijn uitverkoren dorp Chassagne. Met in 1978 als ultieme hoogtepunt de aankoop van een perceel van Le Montrachet, en nog cash betaald ook!

Het huidige wijndomein omvat tegenwoordig 17 hectare, met de belangrijkste wijngaarden in Chassagne-Montrachet en Puligny. Een aantal 1er cru's, 7 in Chassagne (Ruchottes, Morgeots, Caillerets, Clos de la Boudriotte, Clos Saint-Jean, Chaumées en Vergers) en één 1er cru in Puligny (Champs-Canet). En daarbij natuurlijk de trotse bezittingen in de grand cru's: Bâtard-Montrachet (0,45 ha), Bienvenues-Bâtard-Montrachet (0,56 ha) en Montrachet (0,26 ha). Het accent ligt op de productie van witte wijnen, maar de rode wijnen uit Chassagne zijn ook erg geliefd (1er Cru Clos de la Boudriotte en Saint-Jean).

De broers Ramonet zijn net als hun grootvader echte wijnboeren gebleven, maar om de verdeling van hun wijnen wordt wereldwijd gevochten. In theorie is Noël verantwoordelijk voor de wijnkelders en Jean Claude voor de wijngaarden. De vinificatie volgt zijn natuurlijke weg en er wordt geen bâtonnage toegepast. De rijping vindt - afhankelijk van de wijngaard - plaats op 8% tot 70% nieuwe eiken vaten.