Swartland / Robertson

Swartland
De benaming ‘zwart land’ verwijst naar de donkere, vruchtbare aarde van deze streek. Er heersen hoge zomertemperaturen en vanwege de gematigde neerslag wordt irrigatie alom toegepast.
Swartland
In Swartland liggen de wards Malmesbury en Riebeekberg. Daarnaast heeft het een groot gebied zonder appellation.
Swartland leverde oorspronkelijk robuuste, volle rode wijnen en versterkte kwaliteitswijnen. Tegenwoordig produceert men er goede, goedkope, lichte wijnen, prijswinnaars van edele druivenrassen, portwijnen van hoge kwaliteit en steeds meer wijnen bestemd voor de export.

Robertson
De bodem in Robertson is rijk aan leem en daarom zeer geschikt voor goede wijn. De zomertemperaturen zijn hoog, maar de constructie van een grote dam aan het begin van de vorige eeuw zorgde voor betrouwbare en goedkope irrigatie.
Dit leidde tot de snelle groei van estates en coöperaties in deze streek.
Robertson is oorspronkelijk een district voor witte wijn, met onder meer de versterkte dessertwijn waar het van oudsher bekend om staat. Daarnaast zijn de chardonnay, sauvignon blanc en mousserende wijnen uitstekend. Inmiddels groeit ook de reputatie van Robertsons shiraz en cabernet sauvignon. Meest verbouwde druivenrassen zijn chardonnay, colombard, chenin, sauvignon blanc en cabernet sauvignon.