Provence/Corsica

De Provence is naar alle waarschijnlijkheid Frankrijks oudste wijngebied. Al rond 600 voor Christus werden hier de eerste druivenstokken geplant. Vandaag de dag is het vooral bekend om zijn rosé, maar het gebied produceert ook karaktervolle rode en witte wijnen die perfect aansluiten bij de mediterrane keuken.
De meest aangeplante druivenrassen voor rosé en rood zijn grenache, syrah, cinsault, mourvèdre en de lokale soort tibouren. Behalve de algemene appellation Côtes de Provence kent het gebied nog een paar kleinere AOC's zoals Coteaux d'Aix-en-Provence, Les Baux de Provence en Bandol, en piepkleintjes als Palette, Bellet en Cassis.

Als interessant Frans wijngebied wordt het Mediterrane eiland Corsica vaak over het hoofd gezien. Vanwege de hoge kwaliteit en de grote diversiteit van de tegenwoordige wijnen en hun wijnmakers is dat verre van terecht. Het droge, zeer zonnige klimaat op Corsica leent zich uitstekend voor wijnbouw. Je kunt de wijngaarden vinden verspreid over het gehele eiland, waar invloed van de kust én de bergen zeer gunstig is voor het potentieel van de wijnen. Ziekte en schimmels komen er weinig voor zodat biologisch en biodynamisch wijnmaken relatief eenvoudig is te realiseren. Patrimonio in het noorden is de bekendste AOC.