La Spinetta
La Spinetta
Il Nero di Casanova 2019
Intens robijnrode kleur. Een open geur van donkere wilde kersen, drop, tabak, kruiden en cederhout. De smaakaanzet toont meteen de diepte, rijkdom en mineraliteit die de essentie van het warme klimaat én de nabijheid van de zee van Terricciola vangt.
€19,95
La Spinetta
Ca' di Pian 2020
Deze barbera wordt al zo'n 30 jaar gemaakt, op het bedrijf zelf spreekt men nog steeds van 'jonge' stokken! Het rendement is erg laag, nog minder dan 30hl per hectare. De wijn is ondertussen uitgegroeid tot een belangrijke peiler in de Spinetta range.
€26,95
La Spinetta
Nebbiolo Langhe 2021
Een pure nebbiolowijn van La Spinetta voor een interessante prijs. De wijn komt van 20 jaar oude wijnranken die aangeplant staan op een geweldig terroir, genaamd Starderi. Van dit terroir komt ook hun geweldige gelijknamige Barbaresco.
€28,95

La Spinetta

In 1977 startte de familie Rivetti in het Piemonte-gebied met wijnbouw. Als eerste werd La Spinetta (heuveltop) verworven in het plaatsje Castagnole Lanze, in het hart van de streek van Asti, onder andere bekend door de Moscato d’Asti. Vanaf het begin waren de Rivetti’s ervan overtuigd dat er betere versies van deze verkwikkende, lichtzoete (dessert)wijn gemaakt konden worden. Hieruit ontstonden de eerste wijnen, de succesvolle Moscato Bricco Quaglia en de Biancospino. De drang om daarnaast grote, rode wijnen te maken was groot en in 1985 zag de eerste rode wijn, Barbera Cà di Pian, het levenslicht. De tweede volgde in 1989. Het werd een assemblage van de druivenrassen barbera en nebbiolo, met de naam 'Pin' (bijnaam van de vader van de drie broers). Het echte werk begon met de moeilijke nebbiolodruif binnen de herkomstbenaming Barbaresco en later Barolo. De eerste Barbaresco onder de naam Gallina kwam uit in 1995. Daarna kwam er elk jaar wel een nieuwe wijn. In 1996 en 1997 drie wijnen: Barbaresco Starderi, Barbera d’Alba Gallina en Barbaresco Valeirano. In 1998 Barbera d’Asti Superiore.
 In 2000 werden er 8 hectare in Barolo verworven, waarvoor in 2003 een nieuwe - state of the art - wijnmakerij werd gebouwd.

Daarna, in 2001, volgde er een spectaculaire uitbreiding in Toscane door de verwerving van maar liefst 65 hectare. Ook hier werd een nieuwe wijnmakerij gebouwd die in 2007 opgeleverd werd. In dat jaar werd het dertigjarige bestaan van het familiebedrijf gevierd. 

Het verhaal van La Spinetta is een succesverhaal geworden, waarvan het einde nog lang niet in zicht is. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de heldere visie om de doelen te bereiken en de oneindige energie van eigenaar Giorgio Rivetti. Een aantal aspecten die er voor La Spinetta echt toe doen zijn het geloof in autochtone rassen van topkwaliteit en extreme zorg in de wijngaard. 90% van de inzetbare menskracht komt bij La Spinetta terecht in de wijngaarden! Daarnaast het bewust streven naar een kleine opbrengst per stok: gemiddeld nog geen 20 hl/ha. Een grenzeloos respect voor de oude wijnstokken, het in stand houden van de biodiversiteit in de bodem, dus geen kunstmest en andere chemisch materiaal dat dit leven kan aantasten. De aanpak is nu voor 75% biodynamisch en voor 25% volledig biologisch. De wijnen dragen de naam van de wijngaard, van de bodem, van hun oorsprong.