AALTO

AALTO

AALTO werd opgericht in februari 1999. Mariano García - 30 jaar lang directeur van Vega Sicilia - en Javier Zaccagnini, voormalig hoofd van de Ribera del Duero Consejo Regulador - besloten om hun expertise te bundelen in een bijzonder project: een nieuw te maken wijn, die binnen 15-20 jaar de kwaliteit van de beste wijnen in de wereld zou evenaren. Missie geslaagd: Wine Spectator riep in november 2015 hun AALTO 2012 uit tot nr. 6 van de beste wijnen van de wereld!

AALTO is gebaseerd op drie stevige pijlers:
- De uitzonderlijke kwaliteit van de oude tinto fino klonen (tempranillo wijnstokken die zijn aangepast aan de terroirs van de Ribera del Duero) die een vergelijkbare kwaliteit kunnen bieden als de cabernet sauvignon in de Médoc, pinot noir in de Bourgogne, syrah in de Rhône, etc.
- De aanzienlijke complexiteit van de bodem in combinatie met het microklimaat van de regio.
- Het wijnbouwtalent en de ruime ervaring van Mariano García.

Het AALTO-project telt nu 110 hectare aan oude tinto fino wijnstokken in zeven dorpen in de regio. Er is een optimale wijnmakerij ontworpen in Quintanilla de Arriba, met volledige temperatuurcontrole, benutten van de zwaartekracht, vergisting in hout, beton en roestvrij staal, in eigen ontworpen tanks, met twee ondergrondse ruimten die een perfect gecontroleerde houtrijping toestaan.

Er worden twee rode wijnen gemaakt:
AALTO is het resultaat van een uiterst zorgvuldige selectie van druiven. Een wijn van hoge kwaliteit die, als het klimaat het toelaat, elk jaar wordt gemaakt.
AALTO PS (Pagos Seleccionados) is de topwijn. Het betreft een selectie binnen de allerbeste percelen (pagos) van de wijngaarden. Men hoopt de AALTO PS 6 of 7 keer te kunnen maken binnen een decennium.

AALTO wordt nu algemeen beschouwd als een van Spanjes leidende wijnhuizen, dat ook mondiaal gezien tot de beste behoort.