Elgin / Walker Bay / Constantia

Elgin
Elgin ligt in een koel zuidelijk hoogland en valt binnen het district Overberg. Wijnboeren zijn hier nog maar enkele tientallen jaren geleden begonnen met het aanleggen van wijngaarden.
Het gebied brengt soepele en spannende aromatische witte wijnen voort en elegante rode wijnen. Er wordt sauvignon blanc, chardonnay, pinot, shiraz en cabernet sauvignon verbouwd.

Walker Bay
Walker Bay is een goed aangeschreven maritiem wijndistrict ten zuidoosten van Kaapstad. De wijngaarden, sommige bijna grenzend aan zee, profiteren van de koele Atlantische zeewind.
Voor druivenrassen die van een koel klimaat houden zijn de bodemsoorten leisteen, graniet en zandsteen zeer geschikt. De streek is befaamd om zijn pinot noir, pinotage, sauvignon blanc en chardonnay. In Walker Bay liggen vijf wards: Bot River, Hemel-en-Aarde Valley, Upper Hemel-en-Aarde Valley, Hemel-en-Aarde Ridge en Sunday’s Glen.

Constantia
Constantia is een gebied in Zuid-Afrika, dat niet behoort tot een wijnregio of wijndistrict. Constantia ligt aan de West-Kaap. Hier ligt de wieg van de wijnbouw in Zuid-Afrika. Simon van der Stel stichtte er in 1697 een historische boerderij. In de 18e en 19e eeuw was het gebied Constantia vooral bekend om zijn zoete wijn, totdat de druifluis vrijwel alle wijngaarden vernietigde. Tegenwoordig produceert men hier voornamelijk verfijnde droge witte wijnen van de sauvignon blanc, sémillon en muscat. De rode wijnen worden gemaakt in Bordeaux-stijl. De meest geteelde rassen zijn sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, chardonnay en shiraz. De twee bekendste estates zijn Groot Constantia en Klein Constantia. De wijngaarden liggen tegen de oostelijke hellingen van de Constantiaberg, die een uitloper is van de Tafelberg. Hierdoor profiteren ze van de schaduw van de berg en van de koele zeewind uit de False Bay. Irrigatie is niet nodig omdat er in dit gebied genoeg neerslag valt.
In het gebied van Constantia, eigenlijk net erbuiten in Houtbaai worden de mooiste mousserende wijnen van Zuid Afrika gemaakt. Ambeloui, met een bescheiden productie van 6000 flessen per jaar maakt hier de enige 'Methode Cap Classique' die zich met de wijnen uit Champagne kan vergelijken.