Spanje - Rioja / Navarra

Spanje's bekendste rode wijn is Rioja. Hij komt uit een gebied langs de rivier de Ebro met een voor Spanje unieke traditie. Belangrijkste druif voor rode wijn is de tempranillo. Aanvulling komt van rassen als garnacha, graciano en mazuela. Voor de witte wijnen wordt voornamelijk de viura en malvasia gebruikt.
Rode Rioja's kunnen uitstekend op hout rijpen. Decennia lang gebeurde dat in vaten van Amerikaans eikenhout, die de wijn een onmiskenbaar aroma meegaven. Sinds kort is echter het Franse hout in opmars en zijn er steeds meer producenten die voor een wat fruitiger stijl met minder hout kiezen.
De lengte van rijping wordt alsvolgt weergegeven:
Joven - geen houtlagering
Crianza - 2 jaar in bodega, tenminste 1 jaar op Amerikaans of Frans eiken (225 ltr) 
Reserva - 3 jaar in bodega, tenminste 1 jaar op Amerikaans of Frans eiken (225 ltr) 
Gran Reserva - 5 jaar in bodega, tenminste 2 jaar op Amerikaans of Frans eiken (225 ltr) 

Aan Rioja grenst Navarra. De nadruk ligt hier ook op rood, zij het ietsje minder. De streek had en heeft namelijk een reputatie voor rosado. Anders dan in Rioja zijn hier behalve Spaanse druivenrassen als garnacha en tempranillo ook buitenlandse toegestaan. Rassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah geven soms verrassende resultaten. Inmiddels zijn er ook experimenten met bijvoorbeeld sangiovese en voor witte wijn met vermentino. Het is een gebied in ontwikkeling wat vooral te danken is aan het werk van het ‘Estación de Viticultura y Enología de Navarra’ (het Wijnbouw- en Oenologisch Onderzoeksstation van Navarra).