Spanje - Galicië

Galicië ligt in het uiterste noordwesten van Spanje, grenzend aan Portugal. Het is de koelste en natste streek van Spanje en bij uitstek dé streek voor witte wijn in Spanje. Waar het in de rest van Spanje het te warm is gedijen hier druivenrassen als Albariño, Godello en Loureiro erg goed.

Tot enkele jaren geleden stond Galicië als wijnregio nauwelijks op de kaart. De wijnen werden vooral in de regio gedronken. Daar is de afgelopen jaren snel verandering in gekomen. Nog geen twintig jaar geleden was Galicië synoniem aan logge, plompe wijnen met hoge zuren; tegenwoordig staat Galicië voor modern, fris en opwekkend wit. Dat komt vooral door nieuwe, stengere wijnwetgeving die het gebruik van kwaliteitsdruiven voorschrijft. 

De bekendste en belangrijkste DO van Galicië is Rías Baixas. Hier vind je voornamelijk de Albariño druif. Hij wordt meestal gemengd met Loureiro, Torrontés, Caiño of Treixadura. De most gist in stalen tanks om de smaak zo groen en fris mogelijk te houden. De witte wijnen uit Rías Baixas hebben exotische tinten, kracht en zijn uitermate fris. Ideale begeleiders van verse zeevruchten, die in Galicië, pal aan de Atlantische Oceaan in overvloed voorhanden zijn.

In het kleine DO Monterrei zijn ruim 30 bodega's actief, die vooral witte wijn maken. De afgelopen jaren wordt steeds meer nadruk gelegd op kwaliteitsdruiven als Godello en Treixadura. Een streek wat zich langzaamaan aan het ontwikkelen is, hier vind je vooral voordelige, vaak erg smakelijke en opwekkende wijnen.