Castilla y Léon

Nog geen 25 jaar geleden waren de wijnen uit Castilla y León amper bekend, nu zijn de streken uit dit district niet meer weg te denken in de wijnhandel of op de wijnkaart van menig restaurant. Vooral de rode wijnen uit Ribera del Duero en de witte uit de Rueda behoren in tot de meest gevraagde van Spanje. 
De wijngaarden van Castilla y León liggen betrekkelijk hoog. Tussen de 500 en 900 meter. Dit maakt het mogelijk om wijnen te maken die van nature een goede frisheid hebben. Alleen is er door deze hoogte in het voorjaar wel het gevaar van late nachtvorst, wat regelmatig schade aanricht aan de wijngaarden. 

Het klimaat is extreem, met korte, straffe winters en lange, vooral droge zomers. De regen die in de zomer valt verdampt doorgaans al voordat het de grond in kan trekken. 

De Castilla y León kent 7 verschillende DO's, waarvan de Ribera del Duero, Rueda, Bierzo en Toro de bekendste zijn. 

Ribera del Duero
letterlijk: oever van de Duero, is een van de sterkst rijzende sterren in Spanje. Vrijwel alle wijn hier vandaan is rood en gemaakt van tempranillo, ter plaatse beter bekend als tinta del pais. Ribera del Duero is overigens ook het gebied van Spanje's meest legendarische wijn, Vega Sicilia. 

Rueda
Waar in de andere regio's voornamelijk rode wijnen worden gemaakt, wordt er in de Rueda bijna uitsluitend wit geproduceerd. Het zijn aantrekkelijke, frisse en vooral levendige wijnen die gemaakt worden van de verdejo-, viura- of sauvignondruif. Populair op menig terras in de zomer!