Veuve Clicquot Ponsardin
Veuve Clicquot Ponsardin
Champagne Brut
De Brut Non Vintage is een volle, krachtige champagne met een rijk karakter. In de geur heerlijk aangenaam wit fruit, rozijntjes, briochecake en vanille.
€71,95
Veuve Clicquot Ponsardin
Champagne Brut Magnum
De Brut Non Vintage is een volle, krachtige champagne met een rijk karakter. In de geur heerlijk aangenaam wit fruit, rozijntjes, briochecake en vanille.
€149,95

Veuve Clicquot Ponsardin

Het champagnehuis Veuve Clicquot Ponsardin is opgericht in 1772 door Philippe Clicquot-Muiron. Toen de zoon van Philippe in 1805 overleed, nam zijn weduwe Nicole Barbe Clicquot Ponsardin de leiding van het bedrijf over. In die tijd was een vrouw aan het roer zeer ongebruikelijk. Met visie en durf bouwde zij het bedrijf uit tot een van de grootste champagnehuizen, waardoor zij gezien werd als een van de belangrijkste zakenvrouwen van de moderne tijd. Ze hernoemde het huis tot Veuve (=weduwe) Clicquot Ponsardin.

De 'veuve' speelde een belangrijke rol bij de voorkeur van de haute bourgeoisie en adel in heel Europa voor champagne als favoriete drank. Onder het bewind van de 'grande dame' werd Veuve Clicquot Ponsardin wereldberoemd. Het huis kent een rijke geschiedenis, waarbij onder andere de uitvinding van de horizontale remuage aan Veuve Clicquot wordt toegeschreven. Het sediment van dode gistcellen wordt hierbij vakkundig uit de fles verwijderd zonder het karakter van de wijn en de bubbels aan te tasten. Deze techniek wordt in de hele Champagne en daarbuiten toegepast.

Veuve Clicquot bezit zo’n 515 hectare wijngaarden. De oogst van deze eigen wijngaarden is goed voor zo’n 30% van de jaarproductie. De rest wordt ingekocht bij druivenboeren. De jaarlijkse productie van Veuve Clicquot Ponsardin bedraagt ongeveer 17 miljoen flessen. Het labyrint aan keldergangen met daarin miljoenen flessen is zo’n 24 kilometer lang. Sinds 1987 is het bedrijf onderdeel van de groep Louis Vuitton Moët Hennessy, een conglomeraat van luxemerken, en mede-eigenaar van de Cloudy Bay Vineyards in Nieuw-Zeeland. (zie ook onze site)

In 1972 is de Prix Veuve Clicquot Business Woman of the Year Award in het leven geroepen, als eerbetoon aan Madame Clicquot. Tegelijkertijd is toen de 6 jaar oude Grande Cuvée 'La Grande Dame' met vintage-jaar 1966 gelanceerd, de meest exclusieve champagne van Veuve Clicquot.