Trévallon
Uw zoekopdracht heeft helaas niets opgeleverd. Bel onze winkel 020 662 245 5, dan zoeken wij uw wijn....

Trévallon

Domaine de Trévallon ligt prachtig geïntegreerd in een verbluffend landschap met eikenbomen, olijfbomen en garrigue. Het domeine bevindt zich in de buurt van de middeleeuwse stad Les Baux-de-Provence, ongeveer 25 km ten oosten van Avignon, aan de rand van de Rhônevallei.

Het verhaal van Eloi Durrbach en zijn Domaine de Trévallon begon in 1973. In het begin van de zeventiger jaren besloot Eloi zijn studie af te breken om zich volledig te richten op de wijnbouw. De vader van Eloi had altijd al gedacht dat hun land hier heel geschikt voor zou zijn, als het niet zo'n rotsachtig terrein was. Titanenarbeid was nodig om het land klaar te maken voor wijnbouw. De harde bodem werd met dynamiet verpulverd en de tot kleine stenen gedecimeerde rotsen werden vermengd met aarde. In de winter kon Eloi zijn eerste wijnstokken planten en in 1976 was de eerste oogst van Domaine de Trévallon een feit.

De wijngaard heeft een oppervlakte van 20 hectare, waarvan 15 hectare zijn beplant met de blauwe druivenrassen cabernet sauvignon en syrah, elk in gelijke delen. In de regio was dit een ongebruikelijke (en volgens de AOC illegale) combinatie van rassen. Eloi had echter geen enkele vooringenomenheid en wilde simpelweg goede wijn maken op een natuurlijke wijze. Hij was overtuigd dat het ingrijpen in de wijngaard tot het meest noodzakelijke moest worden beperkt en dat daarmee het beste resultaat zou worden bereikt. De bodem wordt daarom biologisch gevoed (schapenmest) en er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De stokken worden kort gesnoeid, waardoor de opbrengst beperkt wordt en hun levensduur met 20 tot 50 jaar verlengd wordt. De druiven worden optimaal rijp en met de hand geoogst. In de kelder hanteert Eloi dezelfde aanpak: zo min mogelijk ingrijpen in het natuurlijk proces. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke gisten. De opvoeding geschiedt op grote houten vaten gedurende minimaal twee jaar voor rood en één jaar voor wit. Door het minimaal oversteken van de wijn blijft deze in contact met de fijne gistsporen, met als effect een grote mate van resistentie tegen oxidatie. 

Trévallon-wijnen worden uitgebracht onder de herkomstbenaming Vin de Pays des Bouches du Rhône en niet binnen de AOC Les Baux-de-Provence. Het deed Eloi destijds pijn toen het domaine werd gedeclasseerd, omdat hij het volstrekt oneens was met het moeten terugbrengen van het aandeel cabernet sauvignon in zijn wijnen tot maximaal 20%. De declassering heeft gelukkig nooit een probleem opgeleverd voor de afnemers van de wijn; integendeel misschien zelfs... Deze, veelal echte liefhebbers, kopen in de eerste plaats de wijn en niet de herkomstbenaming.