Terre Nere
Terre Nere
Etna Rosso 2022
Helder robijnrood, fris, geurig en slank met een fijne grip en milde tannines. Het expressieve, vooral rode fruit is rijp en omlijst met aangename specerijen. De complexiteit zal in de toekomst alleen maar toenemen, maar ook in z'n jeugd een heerlijk glas
€21,95
Terre Nere
Etna Bianco 2021
De witte druiven zijn een veldmix van lokale variëteiten: carricante, catarratto, grecanico, inzolia en minnella, waarbij carricante de blend met ongeveer 65% domineert. Allemaal van oude wijnstokken en het werkt geweldig; er ontstaat een prachtige wijn.
€23,95
Terre Nere
Etna Bianco Calderara Sottana 2021
Op de wijngaard cru Calderara Sottana heeft Terre Nere de geweldige kwaliteit van zijn eigen zeer oude en jongere aanplant van de witte carricante onderkend en in staat gesteld die als monocepage in te zetten en het smaakspectrum enorm te verbreden.
€42,95
Terre Nere
Etna Rosso Guardiola 2020
Van de crus van Terre Nere liggen de wijngaarden voor de Guardiola het hoogst. Met een uniek zeer genuanceerd bijna steenachtig boeket met zijn markante wilde rode fruit, verse groen en wilde bloemen.
€47,95
Terre Nere
Etna Rosso Calderara Sottana 2018
Het Etna terroir Calderara Sottana is 1 van de 3 cru's van Terre Nere en is de laagst gelegen wijngaard, grenzend aan het wijnhuis zelf. De wijn heeft een nog hoger niveau van complexiteit en een grotere diepte dan de meeste andere rode van Terre Nere.
€52,95
Terre Nere
Etna Rosso San Lorenzo 2019
Het terroir van de Etna grand cru San Lorenzo is ontstaan door vroege lavastromen en afzettingen van vulkanische activiteit. Een bijna decadente, elegante wijn met prachtige zuren, diepte en weldadig rood fruit
€54,95

Terre Nere

Tenuta delle Terre Nere is de vrucht van meer dan 30 jaar passie en werk in de wijnwereld van de vulkaan de Etna, een buitengewone locatie, die imponerende berg die gezien kan worden als een 'eiland binnen een eiland'. Een plaats waar de natuur zich onmatig gedraagt maar ook hardvochtig. Het is een geraffineerde en veelzijdige microkosmos binnen dit oude vulkanische land.

De filosofie van het wijngoed is eenvoudig. Gezien een extreme klimaat, om de beste en meest consistente rijping te verkrijgen, gaat alle aandacht uit naar het wijngaardbeheer. Een team met het beste vakmanschap in alle aspecten van de wijnbouw is hier nodig om de beste druiven te kunnen oogsten met als doel het karakter van de druivenvariëteiten in hun specifieke terroir te kunnen laten proeven.

Het landgoed ligt op de noordelijke hellingen van de vulkaan, met wijngaarden tussen het dorp Solicchiata en de stad Randazzo, het gebied dat historisch wordt erkend als het beste voor grote rode wijnen. Het bezit bestaat uit 55 hectare land, verdeeld over 24 percelen met een totale wijngaardoppervlakte van 27 hectare. In de nabije toekomst is een programma ingesteld om te groeien naar 38 hectare aan wijngaarden. De meerderheid van de stokken is tussen de 50 en 100 jaar oud, zelfs met een perceel dat phylloxera heeft overleefd, met de eerbiedwaardige leeftijd van 140 jaar. De bodems verschillen sterk van elkaar van zeer arme zwarte puimsteen, schraal vulkanisch zand, as tot basaltkeien. Bijna altijd steil aflopend waardoor alle werkzaamheden aan de wijngaard handmatig plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor de verschillende hoogteliggingen tussen 600 en 1000 meter boven zeeniveau.

De wijnen van Terre Nere

Al de wijnen zijn gemaakt van lokale druivenvariëteiten en allemaal D.O.C. Etna. De productie van twee versies Etna Bianco. De ene bestaat uit een veldmix van carricante, catarratto, inzolia en grecanico. De andere wordt gemaakt van uitsluitend carricante. Daarnaast opmerkelijke Etna Rosso cuvée's van zowel oude als jonge wijnstokken van nerello mascalese en nerello cappuccio. De allerbeste druiven van de oudste wijnstokken in vier crus worden afzonderlijk gevinifieerd. Vanaf 2002 worden alle druiven biologisch geteeld en vanaf 2010 zijn de wijnen gecertificeerd biologisch.

Misschien is de veel beluisterde paradoxale vergelijking met de Bourgogne wel terecht vanwege de veelzijdigheid van de bodems en de grillige aard van het klimaat. Waar de analogie nog verder fascineert, is het karakter van de wijnen. Het is niet echt de overeenkomst in smaak. Toch voelt men krachtig dat Bourgogne's en Etna broers en zussen zijn. Het drinken ervan is onontkoombaar door een overeenkomst in finesse en elegantie, die diep gaat en bindt - alsof ze dezelfde herkomst hebben.