Santadi
Santadi
Villa Solais 2022
Een volslanke wijn zonder houtrijping, maar met een pittige, sappige smaak. Het rijpe fruit van gele vruchten en passievrucht gaat harmonieus samen met de de kruidigheid van vooral verse kruiden zoals rozemarijn en salie.
€12,25

Santadi

De historische stad Santadi ligt in het hart van de Sulcis. De Sulcis in het zuidwesten van Sardinië is het oudste geologische gebied op het eiland. Het kustgebied heeft een enorme verscheidenheid aan landschappen en een unieke biodiversiteit. De druiven groeien in een gebied met een straal van wel 30 kilometer. De druivenrassen zijn typerend Sardijns, maar tonen meer verwantschap met Spaanse rassen dan met die van het vasteland van Italië.
Voor wit worden vermentino, nuragus en nasco (zoet) gebruikt en voor de rode wijnen is de carignano van topklasse, samen met de cannonnau en monica. Ook bekende rassen als merlot, cabernet, syrah en chardonnay gedijen goed in de kuststreek. Deze worden ter aanvulling gebruikt in blends.
Cantina Santadi ontstond in 1960 toen een groep druiventelers hun krachten bundelde. Tot rond 1980 beperkte die samenwerking zich tot het maken en verkopen van bulkwijn, maar vanaf die tijd ging het snel voorwaarts. Naast directeur Raffaele Cani en president Antonello Pilloni kwam er een voortreffelijk team aan wijnmakers en -technologen. Dit team stond jarenlang onder de hoede van de befaamde Giacomo Tachis, de grondlegger van o.a. Sassicaia en Solaia. Deze is inmiddels de 80 jaar gepasseerd en zijn taken zijn overgenomen door zijn leerling Umberto Trombelli en door de Spaanse Andres Garcia Blas.
Het bedrijf wordt inmiddels al jaren te beschouwd als de beste coöperatie van het eiland Sardinië en behoort zelfs tot de leidende coöperaties van heel Italië. Santadi heeft het beheer over 600 hectare wijngaard met een jaarlijkse productie van ongeveer 1,5 miljoen flessen. Dat het niveau van de wijn niet afhankelijk hoeft te zijn van de schaalgrootte, bewijst deze cantina als geen ander. En dat hoge kwaliteitsniveau geldt zowel voor de basiswijnen als de topselecties.