Rives-Blanques
Rives-Blanques
Chardonnay - Chenin Blanc 2021
De favoriete ‘wijn voor elke dag’ van de Panmans. Gemaakt van chardonnay afkomstig van 300 meter hoogte en een vleugje chenin waardoor de wijn een prettige fraicheur heeft. Geurig en sappig, met wit fruit, vriendelijke zuren en een lichte kruidigheid.
€12,50
Rives-Blanques
Vintage Rose Crémant de Limoux 2016
Gemaakt van chardonnay en chenin blanc, aangevuld met zo’n 5% pinot noir die de wijn zijn delicate roze kleur geeft. Tevens zorgt de pinot voor extra structuur in de mond en voor heel subtiele aroma’s van bosaardbei en frambozen.
€15,95
Rives-Blanques
Blanquette de Limoux 2018
De blanquette staat bekend als de eerste mousserende wijn ter wereld. Om de kwaliteit te garanderen is de opbrengst per hectare hier het laagst van heel Frankrijk voor mousserende wijnen.
€16,95
Rives-Blanques
Chenin Blanc Dédicace 2020
Rives-Blanques maakt absoluut één van de spectaculairste chenins in de regio. Een wijn die met de jaren steeds spannender wordt en onder ideale omstandigheden zomaar een jaar of 15 oud kan worden!
€17,50
Rives-Blanques
Occitania Mauzac 2021
Lange tijd was Rives- Blanques de enige producent van een cépagewijn van alleen mauzac en heeft daar zoveel succes mee dat andere wijnhuizen volgen. De wijn is meerdere malen geselecteerd door de KLM voor de World Business Class.
€17,50
Rives-Blanques
Chardonnay Odyssée 2021
De chardonnaydruiven voor de Odyssée worden handmatig geoogst en geselecteerd. Vervolgens gist en rijpt de wijn ‘sur lie’ in Franse eikenhouten vaten, waarvan 12% nieuw is. De gemiddelde leeftijd van de stokken is maar liefst 30 jaar oud.
€17,50
Rives-Blanques
Saphir Crémant de Limoux 2016
Deze Crémant de Limoux bestaat uit chardonnay en wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne en deze cremant is daar dan ook een prima alternatief voor. En dat voor een wel héél aangename prijs.
€18,95

Rives-Blanques

Misschien wel het beste domein van Limoux. Het op 350 meter hoogte gelegen Château Rives-Blanques omvat ruim 20 hectare aan wijngaarden. De Nederlandse bankier Jan Panman en zijn half Engelse vrouw Caryl kochten dit domaine aan de voet van de Zuid-Franse Pyreneeën in 1999. Ze haalden de toenmalige eigenaar Eric Vialade over om in dienst van het domein te blijven als ‘régisseur’, bedrijfsleider, zodat ze door hem alle kneepjes van het vak en hoeken van het domein konden leren kennen. Hij is er nooit meer weggegaan: Vialade, opgeleid in Bordeaux en in het biologisch wijn maken door zijn vader, is inmiddels al 30 jaar lang de wijnmaker op Rives-Blanques. De hoge ligging van de wijngaard en de westenwind die er regelmatig waait, hebben twee voordelen: er kunnen dankzij de verkoeling prachtige frisse witte en mousserende wijnen gemaakt worden en de wijnstokken hebben door de wind minder last van schimmelziekten. De bekendste stille witte wijnen uit de Limoux zijn die van chardonnay. Zoals Master of Wine Jancis Robinson schreef: “Buiten de Bourgogne is Limoux waarschijnlijk het meest geschikte gebied om mooie chardonnaywijnen te maken.” De ‘Cuvée Odyssée’ van Château Rives-Blanques werd door haar zelfs vergeleken met de wijnen uit Meursault en Puligny-Montrachet. Château Rives-Blanques was een van de eerste domeinen in Frankrijk die volgens de natuurvriendelijke ‘agriculture raisonnée’ methode werkte, die dicht tegen de biologische wijnbouw aan zit. De druiven worden dan ook geteeld volgens de beginselen van de ‘Terra Vitis’ federatie. Een deel van de wijngaarden wordt volledig biologisch bewerkt. Er worden alleen witte druiven verbouwd: het lokale ras mauzac, chardonnay en chenin blanc. Over de Crémant de Limoux, hun mousserende wijn van chardonnay en chenin, zei Jancis Robinson: “Verrukkelijk. Wie heeft er nog champagne nodig?” De AOC Limoux staat verder bekend om haar stille witte wijnen van chardonnay en chenin die vergisten en rijpen op eikenhouten barriques. Die van het echtpaar Panman horen volgens vele kenners tot de allermooiste van de streek.