Ramón do Casar
Ramón do Casar
Ramòn do Casar 2015
Beste witte wijn van Galicië op het ‘Cata de Viños de Galicia’, het belangrijkste concours van de streek. Aan dit concours deden de beste 128 bodegas mee, die in totaal 201 verschillende wijnen hebben ingestuurd.
€13,95
Ramón do Casar
Treixadura 2017
Een mooi geconcentreerde en spatzuivere wijn heeft aroma’s van kruiden en bloemen, venkel, gras, rozemarijn en mimosa, zelfs iets roosachtigs. In de mond is de wijn harmonieus en intens van smaak en wordt de frisheid van het fruit mooi ondersteund.
€15,95

Ramón do Casar

Ramón do Casar Ribeiro. Ramón González Figueiredo groeide op in de groene Ribeirostreek in Galicië, langs de oevers van de rivier de Miño. De Ribeiro ligt zuidelijker en ook wat verder landinwaarts dan albariño-gebied Rías Baixas. De zomers zijn in de Ribeiro dan ook warmer en er valt beduidend minder neerslag – hoewel alsnog meer dan in Nederland! Vanwege de slechte economische omstandigheden in Spanje emigreerde Ramón in 1955 naar Venezuela, op zoek naar een beter leven. Zijn droom was om ooit naar zijn geliefde Ribeiro terug te keren en daar een huis met wijngaarden te hebben. Door hard te werken aan de andere kant van de oceaan, slaagde hij erin finca’s en land te kopen in het land waar hij opgroeide. Zijn droom heeft hij nooit volledig zelf waar kunnen maken, maar gelukkig is de missie overgenomen door de nieuwe generatie: die begon in 2000 met het planten van wijngaarden aan de oevers van de Miño. Men plantte lokale witte druivenrassen zoals treixadura, godello en albariño aan, druiven waarvan -in dit dynamische en sterk opkomende witte wijngebied- frisse en subtiele wijnen worden gemaakt, vaak als blend. De eerste tien jaar verkochten ze de druiven aan andere wijnbedrijven, omdat ze wilden wachten tot dat de stokken de gewenste hoge kwaliteit leverden. In 2013 was het dan eindelijk zover en werden de eerste flessen Ramón do Casar gebotteld. Vernoemd naar opa Ramón en de boerderij, ‘casar’, waar hij opgroeide. Er worden twee soorten wijn gemaakt: een blend van treixadura, albariño en godello, en een 100% treixadura, die met jaargang 2014 uitgeroepen werd tot ‘beste Ribeirowijn’. In 2015 werd het wijnhuis verkozen tot ‘best white wine cellar’ tijdens de Gala Awards van de DO Ribeiro.