Peter Sisseck
Peter Sisseck
Ψ PSI 2018
Een wijn die de ware ziel van de Ribera del Duero toont. Een project in ontwikkeling geleid door de visie van Peter Sisseck. De passie van de kleine druiventelers in de regio stimuleren, die de middelen missen om een wijn te maken die echt van hen is...
€44,95

Peter Sisseck

Peter Sisseck werd als tiener al geïnspireerd om wijn te maken door zijn oom Peter Vinding, succesvol Deens wijnmaker in de Bordeaux. Na stages in Californië kwam hij terecht in de Spaanse regio Ribera del Duero. De naam van wijnmaker Peter Sisseck is waarschijnlijk minder bekend dan 'Pingus', de naam van zijn eigen briljante wijn.

Het verhaal van zijn Pingus Ribera del Duero wijnen is wonderbaarlijk. Het is het verhaal van een Deense oenoloog die zijn eerste oogst in 1995 beleeft en al snel de meest bewonderde wijn van Spanje maakt. De duizelingwekkend hoge prijs van deze wijn stelt zelfs die van de beroemde streekgenoot Vega Sicilia in de schaduw. Maar het is tegelijk oneerlijk om het almaar over die prijs te hebben van deze 'cultwijn'. Het is interessanter om te proberen Peter Sisseck te begrijpen (Pingus is trouwens in het Deens een koosnaampje voor Peter). Hij gelooft in een stijl voorbij rages en trends en is er volledig van overtuigd dat zijn hoogwaardige wijnen hun respect volledig te danken hebben aan het land en het culturele erfgoed van hun regio, de Ribera del Duero. Hij bewijst dat eens te meer met zijn andere geweldige wijnen: Pingus Amelia en Flor de Pingus.

Dat zijn wijnen volgens de biodynamische richtlijnen tot stand komen, daarover wil Sisseck nauwelijks meer praten, zo logisch vindt hij dat zelf. Met zijn steeds verder toenemende inzicht maakt hij meer wijnen op andere bijzondere locaties. Dankzij de (financiële) bereikbaarheid van deze wijnen is het nu mogelijk de wijnen van Peter Sisseck daadwerkelijk te proeven en drinken.

Naast zijn adviesfunctie bij Hacienda Monasterio (elders te vinden op onze site) past het nieuwe project PSi perfect bij de visie van Peter Sisseck. De wijnen zijn afkomstig van wijngaarden die eigendom zijn van lokale wijnboeren. Dit om hen niet alleen hun historische wijngaarden te kunnen laten behouden, maar hun tevens de gelegenheid te geven deze tot in detail te verbeteren. Maar het allermooiste nieuws is misschien wel dat de wijnen uit het PSi project toegankelijk zijn qua prijs...