Peique
Uw zoekopdracht heeft helaas niets opgeleverd. Bel onze winkel 020 662 245 5, dan zoeken wij uw wijn....

Peique

Bodegas Peique is een echt familiebedrijf. Drie generaties Peiques verbouwen al 90 jaar lang druiven en maken zelf de wijnen. Hun wortels liggen in El Bierzo (Noordwest-Spanje). Vanaf 2001 worden de wijnen gemaakt in een modern gebouw, dat fraai geïntegreerd is in de oude wijngaarden. Een deel daarvan is aangelegd door grootvader Ramón Valle. De verschillende taken zijn nu onder de kleinkinderen verdeeld. De jongste zoon Jorge is de oenoloog.
Het wijnbedrijf bewerkt 40 ha aan wijngaarden, verdeeld over 45 percelen. Deze zijn voor 90% beplant met de blauwe mencía en verder met de witte druiven godello en doña blanca. De rode wijn komt van zeer oude stokken mencía. Voor de jongste mencíawijn zijn de stokken minstens 45 jaar oud. De godello-wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van ruim 60 jaar. De opbrengsten worden bewust laag gehouden. 
De wijngaarden liggen op het zuiden, op 450 tot 700 meter hoogte, en hebben een bodem van kalkhoudende klei en leisteen. Het microklimaat is hier zachter en vochtiger dan het in de omgeving heersende landklimaat, waardoor er wijnen met Atlantische en mediterrane kenmerken gemaakt kunnen worden. De druiven worden verbouwd met respect voor de natuur en volledig rijp geoogst. Bij binnenkomst worden de druiven nogmaals streng geselecteerd.
De familie Peique beoordeelt haar selectie van wijnen altijd streng. Zodoende blijft alles kleinschalig en hebben de wijnen een zeer eigen karakter met de typische kenmerken van de mencía. Naast de witte wijnen, rosé en houtloze wijnen, worden ook op hout gerijpte cuvées gemaakt.