Paul Cluver
Uw zoekopdracht heeft helaas niets opgeleverd. Bel onze winkel 020 662 245 5, dan zoeken wij uw wijn....

Paul Cluver

In Elgin, één van de koelste streken van Zuid-Afrika, bevindt zich het wijnbedrijf Paul Cluver. Van oorsprong een appelbedrijf, maar sinds 1986, op initiatief van eigenaar Paul Cluver Sr., ook een wijnbedrijf. De eerste druiven werden geplant in 1986: sauvignon blanc, chardonnay, gewürztraminer en riesling. Deze laatste druif is aangeplant om met behulp van edele rotting zoete wijnen te maken. Door de ligging in een zeer koel gebied, direct aan zee, worden hier wijnen gemaakt met een opmerkelijke finesse en frisheid.

Het estate van de familie Cluver, De Rust, werd verworven in 1896 door de grootvader van de huidige eigenaar Paul Cluver Jr. De gehele familie is zeer betrokken bij het bedrijf. Hun zoektocht naar perfectie moet wel in het bloed zitten want de gedrevenheid en klasse straalt van het bedrijf af. 
De ligging van de wijngaarden hebben twee grote voordelen, die we elders in Zuid-Afrika vrijwel niet in combinatie zien. De directe nabijheid van de oceaan zorgt voor een natuurlijke afkoeling. De wijngaarden zijn omgeven door hoge bergen zodat ze de wind van zee goed kunnen opvangen. Bovendien zorgt de clash van de twee oceanen hier iedere middag voor bewolking, waardoor de druiven veel minder in de zon hangen. Het tweede voordeel is dat de wijngaarden op vrij grote hoogte liggen tussen de 400 en 500 meter. Dat betekent  extra koelte is, vooral in de nachtelijke uren.  Ook  zijn de wijngaarden zeer geschikt voor de productie van fraaie zoete wijnen. Het gemiddeld aantal zonuren per dag in Elgin is praktisch gelijk aan dat van Beaune, de hoofdstad van de Bourgogne. De wijngaarden liggen verspreid over het estate, waarbij de meest gunstige plekken zijn uitgezocht. 

Paul’s filosofie is;'Ik maak alleen een wijn als hij bij de top 5 van het land kan behoren.' Zijn Gewürztraminer en Riesling zijn al jaren de benchmark van Zuid-Afrika. Ook zijn Pinot Noirs halen de top 10 moeiteloos.
De liefde voor Bourgogne komt duidelijk met prachtige elegantie, met een minerale ziel die ongekend is in dit land.