Orenga de Gaffory
Orenga de Gaffory
Rappo Vin de Liqueur
Orenga van Gaffory maakt als een van de weinigen nog steeds een zoete, met alcohol versterkte rode dessertwijn van de rode aleaticodruif met de naam Rappo. Een licht oxidatief op eiken vaten gerijpte wijn, samengesteld uit meerdere jaargangen.
€34,50

Orenga de Gaffory

In 2016 vierde het landgoed Orenga de Gaffory op het Franse eiland Corsica zijn 50e verjaardag en begon tegelijk de conversie naar biologische wijnbouw van de 56 hectare aan wijngaarden. De wijnen van de oogst 2019 zijn de eerste met het bio-certificaat. De wijnstokken staan overwegend op kleikalksteen met veel grind en leisteen. De bodemsoorten doen vooral denken aan die in Toscane. Deze produceren vlezige, elegante en krachtige wijnen, maar met opmerkelijke finesse.
De wijngaarden in het noorden van het eiland Corsica worden ook beschermd door het gematigde klimaat van de Golf van Saint Florent: milde temperaturen, veel zonneschijn en een verfrissende zeebries, met de naam Libecciu. Op het wijngoed worden wijnen gemaakt van oorspronkelijke Corsicaanse druivenrassen: voor witte wijnen de vermentinu en voor rode wijn niellucciu, sciaccarellu en minustellu. Daarnaast voor de excellente zoete wijnen muscat à petits grains en de aleatico (een donkere muscaatachtige druif), die specialiteiten zijn in Patrimonio.