Macle
Macle
NV Macvin de Jura
De Macvin van Macle is afkomstig van chardonnaydruiven en is een traditionele versterkte, zoete wijn, die wordt gemaakt door het ongefermenteerd druivensap te blenden met een destillaat van druivenschillen, de Marc du Jura.
€54,95
Macle
Château Chalon 2011
De Chateau-Chalon van Macle is een iconische wijn. De jaargang 2009 kreeg 100 punten van Robert Parker, maar de jaargangen doen nauwelijks voor elkaar onder. Liefhebbers weten genoeg en hebben deze scores niet nodig.
€129,00

Macle

Domaine Macle wordt de meester van Château Chalon genoemd, de appellatie die totaal is gewijd aan de productie van de Vin Jaune

De familie Macle waren oorspronkelijk vatenmakers, maar Macle vestigde zich in 1850 in Château-Chalon om wijn te verbouwen. Aanvankelijk beoefenden ze gemengde landbouw, om zich in de jaren zestig uitsluitend op de wijnproductie te richten. Er wordt 12 hectare wijngaard bewerkt, 8 ha beplant met chardonnay in de Côte de Jura en 4 ha beplant met savagnin in Château-Chalon.
Laurent Macle is de 7e generatie wijnmaker van het domein. Hij werkt nauw samen met zijn vader, Jean, om enkele van de topwijnen uit de Jura te produceren. Ze maken er vooral (sem) ioxidatieve stijl van wijnen. Vin Jaune wordt niet elk jaar gemaakt: een commissie van wijnbouwers bezoekt de wijngaarden om te bepalen of er in het oogstjaar kan worden geproduceerd, afhankelijk van de druivenkwaliteit. Jean heeft een ongeëvenaarde kennis van de bereiding van Vin Jaune-productie en staat bekend als de ware meester van Château-Chalon, terwijl zijn zoon, Laurent, elk jaar meer leert om de legendarische reputatie van zijn vader te blijven waarmaken. De wijnen worden tegenwordig gecertificeerd biologisch geproduceerd.
De Macle-familie heeft een 16e-eeuwse cave waar ze alle vaten opslaan voor veroudering. Aan elk vat is een kleine tuit bevestigd die zich onder het oppervlak van de wijn bevindt, zodat deze kan worden geproefd zonder de sluier van flor te verstoren. Ze houden een bibliotheek bij van hun wijnen en kunnen zelf verifiëren of er iets mis was met de vintage en de bewaarcondities van elke partij.

Daarnaast breekt Laurent deels met de lange traditie en ëxperimenteert met het produceren van een niet-oxidatieve (ouille) wijn in zeer kleine hoeveelheden. Volgens Laurent wil hij andere producenten die deze stijlen proberen navolgen.Wat Macle onderscheidt van bijna alle andere Jura-producenten, is hun vermogen om heldere, diverse en unieke smaken te geven, met een onmiskenbare mineraalgedreven elegantie.

Château-Chalon is de oudste en beroemdste van de 6 Jura AOC's. Deze heuveltop met slechts 50 hectare wijngaard herbergt de buitengewone Vin Jaune gemaakt van het druivenras savagnin door twee handenvol producenten. De druiven worden laat geoogst en vervolgens minimaal zes jaar en drie maanden in kleine eiken vaten gerijpt, hoewel sommige producenten hun Vin Jaune tot 10 jaar of meer in vat rijpen. De licht poreuze eiken vaten zijn door het ontwerp niet volledig luchtdicht en 30- 40% van de wijn verdampt door de jaren heen. Er wordt niet bijgevuld en een laag gistcellen, die eruitziet als een wit schuim, ontwikkelt zich op het oppervlak van de wijn en helpt overmatige oxidatie te voorkomen. Deze verouderingsmethode, vergelijkbaar met die gebruikt voor Fino-sherry in Spanje, maar die in Frankrijk specifiek is voor de Jura, zorgt ervoor dat de wijn zijn verschillende aroma's en smaakpatronen verkrijgt, zoals tonen van walnoot, amandel, kruiden en appel Deze opmerkelijke droge wijnis enorm complex en zeer aromatisch en wordt het best gewaardeerd na minstens 10 jaar op fles, maar heeft ook het vermogen om in goede jaargangen een eeuw of langer te rijpen.