Luciano Sandrone
Luciano Sandrone
Barolo Le Vigne Magnum 2009
De Barolo Le Vigne 2009 toont zijn klasse en subliem zijn herkomst, met nog centraal de expressieve fruittonen die prima zijn verpakt in de elegante textuur van de wijn. De zuiverheid en de intensiteit van de wijn is uitzonderlijk, met een lange finale.
€345,00

Luciano Sandrone

De wijnen van Luciano Sandrone behoren ontegenzeglijk tot de beste in de hele regio van Barolo. De wijnmaker wordt beschouwd als een dynamische vernieuwer, leerde het metier van het wijnmaken al als oenoloog bij Marchesi di Barolo. In 1970 kocht hij zijn eerste wijngaard. Zeven jaar later kocht Sandrone een eerste deel van de Cannubi-heuvel en begon hij wijn te maken van eigen druiven. Men zou Sandrone een modernist onder de traditionalisten kunnen noemen, want hij koos voor kortere maceratie- en rijpingstijden, maar deels ook voor nieuwe vaten. Luciano Sandrone - ondersteund door zowel dochter Barbara als zijn broer en wijngaardmanager Luca - slaagt erin om de wijnen van Barolo een kracht en karakter te geven die verder gaan dan puur oenologische aspecten. De stijl is heel persoonlijk en zeer herkenbaar. Kracht en elegantie gaan een harmonieuze symbiose aan, de typische smaak is al heel vroeg herkenbaar. Desalniettemin zijn de nobele wijnen van het huis Sandrone zeer diepgaand, hebben veel smaaklengte en gaan lang mee. Het werk in de wijngaard gebeurt biologisch, maar er is bewust gekozen zich niet te laten certificeren. Net als Angelo Gaja ondervond ook Luciano Sandrone dat alles draait om de schilrijping. Nebbiolo geeft alleen een volle smaak en zachte tannine bij dóór en dóór rijpe schillen. Zelfs in de goede jaren bereik je dat alleen door drastisch kwantiteit voor kwaliteit te verruilen. Concreet betekent dat: minder bemesten, korter snoeien, klonale selectie en meer stokken per hectare. Alle wijngaarden of percelen worden eerst individueel gevinifieerd en pas later indien nodig geassembleerd. Zowel Cannubi Boschis als Le Vigne rijpen twee jaar in vaten van slechts 500 liter. Nebbiolo, Barbera en Dolcetto worden op dezelfde manier gerijpt, alleen met kortere vatrijping. De kelders en gebouwen zijn in 1998 gebouwd aan de voet van de Cannubi-heuvel en wordt gekenmerkt door, milieuvriendelijkheid en zorgvuldige uitvoering tot in het kleinste detail. Kort voor de millenniumwisseling begon Sandrone ook een voorraad oudere jaargangen op te bouwen met de drie wijnen Nebbiolo d'Alba Valmaggiore, Barolo Le Vigne en Barolo Cannubi Boschis. Deze wijnen worden in strikt beperkte hoeveelheden verkocht onder de naam "sibi et paucis". Ze dragen een stempel dat documenteert dat de wijnen minstens tien jaar onder optimale omstandigheden zijn bewaard.