La Mission Haut-Brion
La Mission Haut-Brion
Cru Classé 2006
Eén van de beste wijnen uit de gehele Bordeauxstreek van de oogst van 2006 is La Mission Haut-Brion. Een strenge selectie voor de blend was nodig door de overweldigend rijke merlot. Diep van smaak, uiterst rijk en krachtig. Een beauty!
€345,00

La Mission Haut-Brion

De geschiedenis van La Mission Haut-Brion is eeuwenlang. We beperken ons tot die vanaf het keerpunt in 1919. De familie Woltner verwierf het Château. De bijdrage was vooral financiieel en van technische aard, met onder meer de invoering van een nieuw type tanks en betere controle over de fermentatie. In 1983 verwierf de familie Dillon het, reeds eigenaar van Château Haut-Brion en directe buren van het landgoed. In 2008 kreeg Prins Robert van Luxemburg, kleinzoon van Douglas Dillon, voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten in Frankrijk en voormalig minister van financiën onder president JF Kennedy de leiding over het domein. Sinds de overname heeft de familie Dillon zich met passie en energie gewijd aan de voortzettingen van de werkzaamheden zoals die al bijna vijf eeuwen plaatsvonden. In 2007 werden nieuwe kelders, een proeflokaal, en een bottel- en opslagcentrum geopend.

De wijngaard, die 25,6 hectare beslaat, is gelegen in Talence buiten Bordeaux, tegenover Haut-Brion. De bodem bestaat uit grind met klei en kalksteen. De aanplant bestaat uit cabernet sauvignon (48%), merlot (41%) en cabernet franc (11%). De plantdichtheid is 10.000 planten per hectare en de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 27 jaar. Voor de witte Mission Haut-Brion Blanc (vanaf 2009) is 3,6 ha wijngaard beplant met sémillon (63%) en sauvignon (37%). De gemiddelde leeftijd van deze stokken is 63 jaar oud. (NB: t/m de 2008 gebotteld als Laville Haut-Brion)