Grappa
Uw zoekopdracht heeft helaas niets opgeleverd. Bel onze winkel 020 662 245 5, dan zoeken wij uw wijn....

Grappa

Grappa is van oorsprong ontstaan als bijproduct van de wijnbereiding in Italië.  De restanten van de druiven (de schillen en de zaden) werden hierbij gebruikt voor de distillatie. Tegenwoordig wordt Grappa veelal door gespecialiseerde producenten gemaakt waarbij de smaak en kwaliteit van de grappa voorop staan. Zij werken hierbij nauw samen met lokale wijnboeren om de kwaliteit van het basismateriaal, de druivenpulp (vinaccia) te verzekeren.  Deze moet voldoende vers en vochtig zijn, dus is het van groot belang dat de vinaccia snel en goed beschermd tegen oxidatie in de distilleerderij arriveert. De smaak van een Grappa wordt bepaald door het type druif en de kwaliteit daarvan, de vaten waarin ze gerijpt wordt en het distillatieproces. Anders dan bijvoorbeeld Cognac wordt grappa nog steeds gemaakt van druivenpulp (vinaccia) en dienen de fermentatie en distillatie daarop plaats te vinden. 
Grappa geniet een beschermde herkomst en mag uitsluitend in Italië of het Italiaanse deel van Zwitserland geproduceerd worden. Grappa bestaat in verschillende soorten. Jonge Grappa is kleurloos en helder, en wordt niet gerijpt. Daarnaast zijn er aromatische Grappa’s, gemaakt van aromatische druivensoorten, en zelfs gearomatiseerde Grappa’s, waarbij natuurlijke smaakstoffen zoals kruiden en fruit worden toegevoegd. Verder zijn er op hout gerijpte Grappa’s waarbij verschillende categorieën worden onderscheiden: affinata (minder dan 12 maanden gerijpt), invecchiata (minimaal 12 maanden gerijpt) en riserva invecchiata (minimaal 18 maanden gerijpt). Een jonge Grappa wordt koel geserveerd, oudere, gerijpte Grappa’s komen beter tot hun recht bij kamertemperatuur.