Contact
+31 20 6622455

Ma t/m vrij van 08:30 tot 18:00
Zaterdag 09:30 tot 17:30, zondag gesloten

Firriato

Firriato

Firriato is een van de belangrijkste wijnhuizen van Sicilië, maar ook van Italië. Het bedrijf is te vinden in het wat saaie, platte achterland vlak bij Trapani, in het uiterste westen van het eiland. Op het eerste gezicht bestaat het uit onopvallende gebouwen - totdat je eenmaal binnen bent en begrijpt wat hier gebeurt.

Dynamisch, vernieuwend, gefocust. Woorden die van toepassing zijn op het echtpaar Salvatore en Vinzia Gaetano, de producenten van Firriato. Het gamma aan wijnen van Firriato is compleet. In 2007 werd het uitgeroepen tot ‘Beste Wijnhuis van Italië’ door Luca Maroni. De twee zijn in staat om alles te halen uit de authentieke druivenrassen van het Siciliaanse eiland. Zo gebruiken zij vooral cataratto, grillo, inzolia, carricante, perricone, nero d'avola en nerello. Sommige wijnen worden geassembleerd met internationale rassen, maar de lokale rassen zijn in de meerderheid. Het doorgaans hete wijngebied is zelfs dicht beplant met witte rassen die gewend zijn aan het klimaat. Alle wijnen zijn ontegenzeglijk goed voor hun prijs, zowel de basiswijnen als de middenklasse. Voor wijnen met torenhoge prijzen is geen plaats. Nieuwe projecten worden met veel energie aangepakt en zo ook de vernieuwde belangstelling voor Etna-wijnen. Met de bouw van een vinificatieruimte bij de Etna, helemaal aan de oostkant van het eiland, is er nu de mogelijkheid rode en witte wijnen te produceren met een geheel eigen karakter. Wijnen die het moeten hebben van hun superieure fijnheid, elegantie en terroir.

Onlangs lazen wij een stuk over dit gebied, dat door kenners gezien wordt als het ‘Montrachet voor rode wijn’. Ten zuidwesten van Trapani, vlak voor de kust, ligt Favignana, een klein eiland dat in de oudheid beroemd was om zijn bijzondere wijnen. Inmiddels heeft Firriato ook daar nieuwe wijngaarden...

 

Firriato Branciforti Bianco 2015
Firriato

Branciforti Bianco 2015

De wijn is levendig fris en pittig te noemen. Zelfs in deze basiswijn zijn minerale tonen aanwezig en het fruit, peer en citrus, is fris en rond. Een goed gevulde wijn voor bij een plateau zeevruchten.

€8,95
Meer informatie Nu bestellen
- +
Firriato Branciforti Rosso 2015
Firriato

Branciforti Rosso 2015

Harold Hamersma in de ‘Grote Hamersma’: “Siciliaanse lieveling, deze nero d’avola. Vol in het fruit. Modern gemaakt rood. Donkere kersen, ietsie bramen en bessen. Heerlijke doordrinkzuren. Soepel zonder slap te worden”.

€9,50
Meer informatie Nu bestellen
- +
Firriato Altavilla della Corte Grillo 2016
Firriato

Altavilla della Corte Grillo 2016

De grillo druif groeit al een paar duizend jaar op Sicilië, maar Firriato maakte er als eerste een volwaardige, droge kwaliteitswijn van! Smaakvol en complex met frisse nuances van appel, meloen, mandarijn en grapefruit.

€12,95
Meer informatie Nu bestellen
- +
Firriato Chiaramonte Inzolia 2016
Firriato

Chiaramonte Inzolia 2016

De geur van de wijn is delicaat, met tonen van exotisch fruit, zoals ananas, mango en papaya. Daarnaast nog wat hints van mediterrane kruiden en acacia. De smaak van de wijn is fris en complex.

€12,95
Meer informatie Nu bestellen
- +
Firriato Altavilla della Corte rosso 2012
Firriato

Altavilla della Corte rosso 2012

Een bijna stuivende melange van aardbeien, zwarte en blauwe bessen! Een perfect partnerschap tussen de 50% nero d’avola en 50% cabernet sauvignon, 7 maanden gelagerd op Frans en Amerikaans eiken.

€13,50
Meer informatie Nu bestellen
- +
Firriato Chiaramonte Nero d'Avola 2014
Firriato

Chiaramonte Nero d'Avola 2014

De druiven voor de nieuwe Chiaramonte worden eerder geplukt dan vroeger. Bij Firriato wilden ze vooral de wijn frisser en eleganter hebben en dat is behoorlijk goed gelukt!

€13,95
Meer informatie Nu bestellen
- +
Firriato Le Sabbie dell'Etna Rosso 2013
Firriato

Le Sabbie dell'Etna Rosso 2013

Waar altijd gedacht werd dat het verbouwen van wijn aan de flanken van de Etna moeilijk of risicovol was, blijkt nu dat juist van deze vulkaan de mooiste Siciliaanse wijnen komen! De Etna Rosso wordt 6 maanden op barriques gerijpt.

€15,95
Meer informatie Nu bestellen
- +
Firriato Santagostino Bianco 2014
Firriato

Santagostino Bianco 2014

Voluit ‘Santagostino Baglio Soria’ genaamd is het de belangrijkste witte wijn van Firriato. Overtuigende blend van chardonnay en de inheemse topdruif catarrato. Met een korte houtrijping van 4 maanden op nieuw Frans eiken.

€18,95
Meer informatie Nu bestellen
- +
Firriato Cavanera Etna 2009
Firriato

Cavanera Etna 2009

Helderrood zoals de meeste Etna wijnen, gemaakt in elegante, bijna bourgondische stijl, met een vergelijkbare structuur met fijne tannines. Fris rood fruit van rode kersen, rode bessen en frambozen.

€30,95
Meer informatie Nu bestellen
- +
Firriato Ribeca 2012
Firriato

Ribeca 2012

De geur is boeiend: tonen van kersenconfiture, bramen, pruimen en nuances van kruidnagel. Daarnaast ontdekken we ook gember, jeneverbessen, inkt en zoethout. Het is een aristocratische wijn met een mediterrane weelderigheid.

€32,95
Meer informatie Nu bestellen
- +
Firriato Harmonium 2012/13
Firriato

Harmonium 2012/13

Eén van de grote wijnen & grote prijswinnaars van Firriato! Elke jaargang blijkt een kanshebber voor beste wijn van Italië bij Luca Maroni. Is het de voorzienigheid of getuigt het van grote kennis om de wijn ‘Harmonium’ te noemen?

€32,95
Meer informatie Nu bestellen
- +
Voor een goed werkende site maken wij gebruik van cookies. Uitsluitend voor eigen gebruik. Wijzigen kan hier: Manage cookies