Firriato
Firriato
Chiaramonte Nero d'Avola 2018
De druiven voor de nieuwe Chiaramonte worden eerder geplukt dan vroeger. Bij Firriato wilden ze vooral de wijn frisser en eleganter hebben en dat is behoorlijk goed gelukt!
€13,95
Firriato
Le Sabbie dell'Etna Rosso 2018
Waar altijd gedacht werd dat het verbouwen van wijn aan de flanken van de Etna moeilijk of risicovol was, blijkt nu dat juist van deze vulkaan de mooiste Siciliaanse wijnen komen! De Etna Rosso wordt 6 maanden op barriques gerijpt.
€17,95
Firriato
Ribeca Perricone 2014
Eén van de grote wijnen & grote prijswinnaars van Firriato! De geur is boeiend: tonen van kersenconfiture, bramen, pruimen en nuances van kruidnagel. Daarnaast ontdekken we ook gember, jeneverbessen, inkt en zoethout. Het is een aristocratische wijn.
€34,95
Firriato
Harmonium 2014
Eén van de grote wijnen & grote prijswinnaars van Firriato! Elke jaargang blijkt een kanshebber voor beste wijn van Italië bij Luca Maroni. Is het de voorzienigheid of getuigt het van grote kennis om de wijn ‘Harmonium’ te noemen?
€34,95

Firriato

Firriato is een van de belangrijkste wijnhuizen van Sicilië, maar ook van Italië. Het bedrijf is te vinden in het wat saaie, platte achterland vlak bij Trapani, in het uiterste westen van het eiland. Op het eerste gezicht bestaat het uit onopvallende gebouwen - totdat je eenmaal binnen bent en begrijpt wat hier gebeurt.

Dynamisch, vernieuwend, gefocust. Woorden die van toepassing zijn op het echtpaar Salvatore en Vinzia Gaetano, de producenten van Firriato. Het gamma aan wijnen van Firriato is compleet. In 2007 werd het uitgeroepen tot ‘Beste Wijnhuis van Italië’ door Luca Maroni. De twee zijn in staat om alles te halen uit de authentieke druivenrassen van het Siciliaanse eiland. Zo gebruiken zij vooral cataratto, grillo, inzolia, carricante, perricone, nero d'avola en nerello. Sommige wijnen worden geassembleerd met internationale rassen, maar de lokale rassen zijn in de meerderheid. Het doorgaans hete wijngebied is zelfs dicht beplant met witte rassen die gewend zijn aan het klimaat. Alle wijnen zijn ontegenzeglijk goed voor hun prijs, zowel de basiswijnen als de middenklasse. Voor wijnen met torenhoge prijzen is geen plaats. Nieuwe projecten worden met veel energie aangepakt en zo ook de vernieuwde belangstelling voor Etna-wijnen. Met de bouw van een vinificatieruimte bij de Etna, helemaal aan de oostkant van het eiland, is er nu de mogelijkheid rode en witte wijnen te produceren met een geheel eigen karakter. Wijnen die het moeten hebben van hun superieure fijnheid, elegantie en terroir.

Onlangs lazen wij een stuk over dit gebied, dat door kenners gezien wordt als het ‘Montrachet voor rode wijn’. Ten zuidwesten van Trapani, vlak voor de kust, ligt Favignana, een klein eiland dat in de oudheid beroemd was om zijn bijzondere wijnen. Inmiddels heeft Firriato ook daar nieuwe wijngaarden...