De Toren
De Toren
Fusion V 2019
De Toren Fusion V werd voor het eerst uitgebracht met het oogstjaar1999. De naam verwijst naar de samensmelting van de vijf Bordeaux-druivenrassen, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot en malbec en toont internationaal zijn klasse tus
€54,95

De Toren

Eén van de markanste wijnbedrijven in Zuid-Afrika is zonder twijfel het landgoed van Emil den Dulk en Albie Koch. Emil arriveerde begin jaren negentig aan de Polkadraai road en nam de beslissing om te gaan bouwen aan een prachtig wijnbedrijf. Als jonge student kwam Albie Koch onder de aandacht van Emil den Dulk, en deze huurde de talentvolle Albie als wijnmaker. Albie wordt nu gezien als één van de beste wijnmakers en blenders van de Kaap en geprezen om zijn lef en durf om een kelder te bouwen zoals die bij De Toren Private Cellar staat. De mensen bij De Toren worden door sommige critici bekritiseerd van obsessief wijngaardbeheer. Het kan hen niet ver genoeg gaan. Alvorens te starten met De Toren heeft Emil uitgebreid onderzoek gedaan naar het terroir. De wijngaarden liggen op 170 tot 200 meter boven zeeniveau en grofweg zijn er 7 verschillende bodemtypes te onderscheiden. Op iedere bodemsoort is het type wijnstok en zelfs de kloon afgestemd. Hierdoor zijn er in totaal maar liefst 18 verschillende klonen terug te vinden van de 5 druivenrassen die zijn aangeplant. De verkoelende wind uit zee, Zipper genaamd, zorgt voor een perfecte harmonie en draagt bij aan de perfecte rijping van het fruit.  De filosofie die aan de basis staat van het werk in de wijngaarden is simpel. Zo min mogelijk ingrijpen, slakken bestrijden met ganzen en de natuur het fruit laten brengen. Met behulp van infrarood opnames worden de gradaties van rijpheid in de wijngaarden gemeten en het juiste oogstmoment kan dan zelfs per perceel worden bepaald. Oogsten is vanzelfsprekend manueel en in kleine kisten. Tussen het moment van de pluk tot in de pers zit nog geen 90 minuten om beschadiging van het fruit zoveel mogelijk te voorkomen.

De Toren heeft met hulp van de toren, die deel uitmaakt van de kelder een uniek vinificatie systeem van Na het persen in de oude pers wordt de most getransporteerd naar de vaten door de zwaartekracht te benutten. Een liftsysteem in de toren zorgt voor het hoogteverschil.  Er zijn geen pompen te vinden in de kelder. De Malbec en petit verdot rijpen op Amerikaans eiken en de andere drie druiven op Frans eiken. Na 12 maanden rijping volgen er verschillende proefsessies om te komen tot de finale blend voor de verschillende wijnen. Cabernet sauvignon domineert de Fusion V terwijl merlot aan de basis staat van De Toren Z.

De verschillende wijnen van de hand van Albie Koch staan bekend om de toegankelijkheid. Door het vinificatiesysteem kennen de wijnen een fijne tanninestructuur en zijn ook in hun jeugd goed inzetbaar in de gastronomie. Echter de wijnen hebben zeker baat bij enige jaren kelderlagering.