Bernhard Ott
Bernhard Ott
Grüner Veltliner Am Berg 2021
Met een delicaat fruitaroma vergezeld van tonen van venkel, lelietjes-van-dalen en knapperige nuances van komkommer en tuinkers, subtiel en licht in de mond. De wijn heeft een pittige, steenachtige mineraliteit, die onder de oppervlakte ligt van een zeer
€16,95

Bernhard Ott

De familie Ott verbouwt al 130 jaar druiven in de Oostenrijkse regio Wagram. De wijngaarden liggen zowel in Wagram als Kamptal gegroepeerd op de hellingen van het oude stroomgebied van de Donau. De huidige leiding is sinds 1993 in handen van de -toen nog zeer jonge- Bernhard Ott. Het wijngoed bezit dertig hectare wijngaard en wordt gerekend tot de top van Oostenrijk. De bodem bestaat vooral uit door de wind aangevoerde löss, met een diepte van van 1 tot wel 20 meter, vaak vermengd met grind.

Bernhard Ott heeft zich volledig toegelegd op de productie van Grüner Veltliner en zegt van zichzelf: ‘Ich bin ein Veltliner’ en is daarmee een begrip in Oostenrijk. Hij wordt zelfs Mister Veltliner genoemd. Ott heeft veel positieve wijzigingen doorgevoerd in het beleid. De kelders zijn vernieuwd en voorzien van  roestvrijstalen cuves. De belangrijkste verbeteringen hebben echter betrekking op het werk in de wijngaarden. Sinds 2006 wordt biodynamisch gewerkt en zijn de wijnen de afgelopen 15 jaar steeds preciezer en subtieler geworden. Volgens Ott resulteert de methode in druiven die fysiologisch eerder rijp zijn en het voordeel hiervan is dat de druiven minder suikers bevatten en de wijnen daarom duidelijk minder alcohol bezitten. Bernhard Ott is uitgegroeid tot een van de iconen van de Oostenrijkse wijnbouwers. Het toonaangevende blad Falstaff benoemde Ott tot ‘Winemaker of the Year’ in 2008.