Arletaz
Arletaz
Mascha 2016
Spontaan vergist, nagenoeg zwavelvrij en zonder toevoegingen, niet geklaard en niet gefilterd, dit drinkt gevaarlijk heerlijk weg! En een paar dagen (of weken) open zetten, geen probleem. Na ruim een maand was de fles bij ons nog steeds fantastisch!
25% korting
€19,95 €14,99
Arletaz
Ressaca 2017
Een Bourgondisch aandoende wijn (de geur doet aan de legendarische wijnen van Coche-Dury denken!) met veel frisheid, energie en romigheid met daarnaast prachtige rijpingsaroma’s door het perfect geïntegreerde eikenhout.
€24,95

Arletaz

Amen. Dit domein is voor ons een van de grootste ontdekkingenvan de afgelopen jaren. Zijn wij normaal gesproken zelden onder de indruk van een vin naturel – vooral niet van witte, die helaas te vaak aan frisheid en zuiverheid te wensen overlaat – bij Domaine Arletaz konden afgelopen zomer al onze vooroordelen overboord. De Bourgondische witte Ressaca is zelfs acuut een persoonlijke favoriet geworden! Benoît Arletaz was al jarenlang adviseur op het gebied van biodynamische wijnbouw toen hij met zijn vriendin Amélie 5,5 hectare wijngaarden met extreem oude stokken aankocht in de gemeente Opoul-Périllos in de Pyrénées Orientales, Languedoc-Roussillon. Ze bevinden zich tussen Rivesaltes en Fitou en werden vroeger gebruikt voor de productie van zoete Rivesaltes. Hier maakt Benoît sinds oogstjaar 2014 diverse prachtige natuurwijnen. Omdat het land al meer dan 3 jaar biologisch bewerkt werd, kreeg hij in 2016 de officiële bio-certificering. Domaine Arletaz gaat met zijn ‘vin naturel’ echter nog wat stappen verder dan bio en biodynamisch. Vin naturel staat voor: wijn van natuurlijk geteelde druiven en verder niks. Op het land worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt, alleen plantaardige extracten en organische mest. Voor het ploegwerk wordt paard Laurent ingezet. Hierdoor blijft de bodem luchtiger en daardoor levender. In de kelder geen manipulaties of toevoegingen, behalve een minieme hoeveelheid zwavel. De wijn maakt zichzelf, met de druifeigen gisten, en wordt niet geklaard of gefilterd. Bij al het werk, zowel in de wijngaard als in de kelder, wordt rekening gehouden met de maankalender zodat er op de meest ideale momenten wordt gesnoeid, geplukt, gebotteld, enzovoort.
Benoît Arletaz beheerst zijn vak zo goed en werkt met zulk prachtig kerngezond fruit, dat maar een paar milligrammetjes sulfiet nodig zijn om de prachtigste, puurste wijnen te produceren. Verwaarloosbaar als je kijkt naar de 150 en 100 mg die zijn toegestaan in biologische witte en rode wijn en de 200/150 mg in conventioneel wit en rood… Deze vin naturel zou iedereen moeten proeven, wij zijn overstag!