Abbia Nòva
Abbia Nòva
Abbia Nòva Piglio San Giovanni 2016
De wijngaard van de Abbia Nòva Piglio San Giovanni was al bekend in de tijd van de Romeinse keizer Nerva, uit het begin van onze jaartelling! Deze cesanese stokken werden bijna 90 jaar geleden aangeplant op klei en kalksteen. De opbrengst is zeer beperkt.
24% korting
€44,95 €33,99

Abbia Nòva

Daniele Proietti en zijn neef Pierluca Proietti beheren het kleinschalige landbouwbedrijf Abbia Nòva in de wijnregio Lazio, gelegen in de plaats Piglio, ten zuiden van Rome. Abbia Nòva is als een mozaïek aan bebouwde 'aardse eilandjes', afgewisseld door een natuurlijke omgeving van bossen en velden, met percelen wijngaarden, olijfgaarden met wel 1000 bomen, (geneeskrachtige) kruiden, walnootbomen en een moestuin. Vier verschillende terroirs, slechts 7 hectare in omvang, zijn beplant met wijnranken, deels met zeer oude stokken.
Het gebied staat bekend om zijn cesanese, een eeuwenoude druivenvariëteit die hier het sterkst tot uitdrukking komt. De terroirs behoren tot de belangrijkste crus van deze appellatie (Cesanese del Piglio DOCG), waarvan de wijnbouw teruggaat tot het Romeinse rijk! De wijnstokken zijn tussen de 15 en 90 jaar oud, overgeërfd binnen de familie of door de jaren heen verworven. Ze worden gecultiveerd volgens een zeer natuurlijke wijnbouwbenadering, geïnspireerd door de Japanse Masanobu Fukuoka, evenals biodynamische principes en het gebruik van homeopathie in de landbouw. Daarnaast laat men zich inspireren door de benaderingen van historische Romeinse agronomen zoals Columella en Catone. Uit hun geschriften kennen we de allereerste voorbeelden van natuurlijke wijnbouw in dit gebied, en die principes worden nog steeds toegepast door de oude boeren in de directe omgeving van Abbia Nòva. In de wijngaard van Abbia Nòva zijn bijvoorbeeld koper en zwavel vervangen door natuurlijke weerstandsactivatoren, die op het domein zelf worden bereid. Naast Cesanese worden tal van andere traditionele druivenvariëteiten uit Lazio verbouwd, zoals passerina, bellone, ottonese, nostrano en fosco peloso. 
Ook in de wijnkelder wordt volgens natuurlijke en traditionele methodes gewerkt, gericht op een unieke smaak van expressieve wijnen met een markant karakter.