Boekenhoutskloof

Porseleinberg 2021

Porseleinberg 2021
Licht
Krachtig

Binnen de wereld van extreem exclusieve Syrah is Porseleinberg een rijzende ster. De waarderingen voor jaargangen 2017 en 2018 luiden een nieuw hoofdstuk in voor wijnmaker Callie Louw en zijn enige wijn, jaargang 2018 scoorde zelfs 100 punten Tim Atkins. De heuvel Porseleinberg ligt in Swartland ten zuidoosten van Riebeek-Kasteel. De bodem van de heuvel bestaat uit blauwe schist en door de afwezigheid van een toplaag staan de wijnstokken direct op het moedergesteente. Het is een extreem terroir ver van de bewoonde wereld, wat past bij de wijnmaker en zijn verhaal. Callie Louw is een klassieke vigneron: hij leeft op zijn land tussen de druiven, waar hij wijn van maakt. Speciaal is dat hij slechts één wijn maakt, afgeleid zal hij niet raken.
Zijn terroirfilosofie hangt naar die van de ‘non-interventionists’: Zijn wijnen zijn een expressie van tijd en plaats, de vinificatie is ieder jaar (bijna) hetzelfde, zodat het karakter van de jaargang maximaal tot uiting komt. Hele trossen van de oudste stokken worden geplukt op optimale rijpheid, vervolgens met de voeten getreden en vergist middels ‘submerged cap fermentation’ (waarbij de schillen constant ondergedompeld worden). Callie maakt minimaal gebruik van pumpovers, maar laat de wijn juist zoveel als mogelijk met rust in 2500 liter foudre en enkele Nomblot eieren. De resulterende wijn wordt qua structuur en karakter vaak vergeleken met de mooiste tegenhangers uit de Noord-Rhône.
Door de toegenomen kennis over zijn terroir lukt het Callie om de kracht en structuur van eerder achter zich te laten en de balans te vinden in elegantie en verfijning.

Lees meer
€99,95 per stuk
Op voorraad
  • KleurRood
  • Inhoud (ltr)0,75
  • Druivenras(sen)Syrah
  • Bijzonderheden
  • Beoordelingen
Tags

Boekenhoutskloof