Tiefenbrunner
Tiefenbrunner
Pinot Grigio 2022
Frisse, lichtvoetige witte wijn met een aangename zachte fruitigheid van peer, perzik en gekonfijt fruit. In de smaak is de wijn droog en vol met mooie zuren en een bittertje in de ronde afdronk.
€17,95

Tiefenbrunner

Het huis Tiefenbrunner, met zijn historische vakwerk, ademt de typische gemoedelijke Zuid-Tiroolse sfeer. Veel toeristen op doortocht naar het zonnige zuiden of op de terugweg leggen hier even aan om op het terras te genieten van een glaasje wijn. Dat is bij Tiefenbrunner zeker de moeite waard. Men heeft hier een groot assortiment interessante wijnen, van fris wit tot krachtig rood. Bij alle cuvées heeft men zich toegelegd op kwaliteit en op het maken van een wijn die typisch is voor de druif en de wijngaard.

Het is vooral Christophe Tiefenbrunner, die in 1991 aantrad, die de wijngaarden heeft gemoderniseerd en het wijnmaken geperfectioneerd. Hij heeft inmiddels een deel van de pergola’s uit de wijngaarden gerooid. Deze fraaie druivenpriëlen zijn heel typerend voor de streek, maar hebben als nadeel dat de druiven niet optimaal in de zon hangen. Tegelijkertijd heeft hij het aantal stokken in de wijngaard opgevoerd, eveneens om de kwaliteit te verhogen. De opbrengsten zijn bovendien flink omlaag gegaan. Door alle maatregelen is de totale productie verminderd van een miljoen flessen tot zo’n 600.000 jaarlijks. De wijnen komen van 20 hectare eigen wijngaarden en van druiven van enige tientallen hectares van andere producenten. De productie bestaat hier voor 70% uit witte wijnen, de rest is rood. Voor Alto Adige is dit nogal ongebruikelijk. Bij de meeste wijnboeren ligt het accent op de productie van fruitige, lichte rode wijnen, doorgaans gemaakt voor de Duitse markt. Wit blijkt echter een prima keuze te zijn met het oog op de toekomst. De berghellingen zijn bovendien zeer geschikt voor het telen van witte druiven.

Houtrijping wordt hier weinig toegepast. Als de wijn al op hout ligt, gaat het meestal om zeer oude grote vaten, die vrijwel geen houtsmaak afgeven. De oogst duurt hier vaak tot in november. Veel wijnliefhebbers zijn zeer gecharmeerd van de frisheid en de elegantie van de wijnen van Tiefenbrunner. Het domein slaagt erin om elke wijn zijn eigen karakter te geven, gebotteld samen met een vleugje frisse berglucht.