Comtes Lafon
Uw zoekopdracht heeft helaas niets opgeleverd. Bel onze winkel 020 662 245 5, dan zoeken wij uw wijn....

Comtes Lafon

Hoewel het landgoed al meer dan een eeuw een gevestigd is in de Bourgogne, komt de familie Lafon oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk, meer specifiek uit de Tarn en Garonne.
Het wijndomein, zoals dat vandaag de dag bestaat, is eind 19e eeuw grotendeels opgericht door Jules Lafon met als belangrijk aandeel de wijngaardpercelen afkomstig uit de erfenis van Marie Boch in Monthelie, Meursault Clos de la Barre en Meursault En la Barre en premiers cru's in Volnay. Belangrijkste aankopen in het begin van de 20e eeuw waren percelen van belangrijke crus Le Montrachet (1918), in Meursault: La Goutte d'Or. Les Genevrières-dessus, Les Perrières en een groter aandeel in Les Charmes.
In 1944 dreigde Henri het landgoed uit te verkopen, maar diens zoon René Lafon wist de verdeling van de wijngaarden voorkomen en nam het geheel van de wijngaarden in 1956 over en met een goede samenwerking van de aandeelhouders en plannen om nieuwe aanplant aan te pakken.Een steeds groter deel van de wijnen werd op het domein gebotteld tot de volledige productie in 1961.
De huidige generatie met Dominique Lafon aan het hoofd nam het domein in 1984 over van zijn vader, aanvankelijk samen met zijn broer Bruno. Vanaf 1987 wordt het gehele landgoed van toentertijd 13,80 hectare alleen beheerd door het Domaine des Comtes Lafon, onder de directie van Dominique Lafon.
Met recente aanvullingen van het Domaine René Manuel is het totaal gegroeid naar bijna 17 hectare, verdeeld over de 4 dorpen Meursault, Chassagne-Montrachet, Volnay en Monthelie met tesamen15 verschillende appellations.
De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is ongeveer 32 jaar, met minimaal 5 verschillende klonen per perceel naast de belangrijke massale selecties van oude stokken.
Vanaf 1998 is de procuctie biologisch gecertificeerd. De vergistingen vindt spontaan plaats zonder toevoeging van geselecteerde gisten en de vergiste wijnen slechts verplaatst naar de vaten onder de druk van de zwaartekracht. Ondanks dat de wijngaarden de laatste jaren zonder uitzondering geteisterd worden door zomerse hagelbuien blijken de wijnen beter te zijn dan ooit tevoren, maar wel met dramatisch lagere rendementen. Dominique Lafon is een wijnmaker die zich voortdurend afvraagt hoe hij de dingen doet, open staat voor uitwisseling van meningen met collega vignerons, makkelijk fouten toegeeft en probeert deze te corrigeren.