Astobiza
Astobiza
Txakoli 2021
De lange afdronk heeft opmerkelijk veel minerale en ziltige tonen, met een klein bittertje dat zo kenmerkend is voor de hondarribi zuri druif. Drink de wijn lekker koel combineer hem met sushi, sashimi of heel spannend: met gorgonzola of cabrales
€14,95
Astobiza
Vermouth extra premium
Premium Vermouth Een nieuw product van Astobiza, onze producent van mooie Txakoli wijnen uit het Baskenland. Bereid met hun eigen txakoli met geselecteerde botanische ingredienten en citrusvruchten.
€29,95

Astobiza

Een van onze favoriete plekken op de wereld is Baskenland, en dan met name San Sebastian. ’s Avonds door het oude centrum van deze stad wandelen, met al zijn tapasrestaurants, is een belevenis! In de tapasbarretjes schenkt men de lokale wijn: txakoli. Deze wordt geheel volgens traditie van grote hoogte in het glas geschonken.
Er zijn meerdere streken waar txakoli geproduceerd wordt: vanaf de grens met Frankrijk, langs de Atlantische Oceaan tot voorbij Bilbao. De Astobiza komt uit de streek Bizkaia en het wijnbedrijf ligt ten zuidwesten van Bilbao. De Atlantische Oceaan heeft daar veel invloed op het klimaat, de gemiddelde temperatuur is 12 graden en er valt 1000 tot 1200 mm regen per jaar. Op 300 meter hoogte maakt men hier uitstekende witte wijnen van de de ‘hondarribi zuri’ druif. Voor goede txakoli moet veel werk verzet worden en bij Astobiza legt men de lat extra hoog. De wijngaarden worden zonder bestrijdingsmiddelen bewerkt en het kleine domein
was het eerste ter wereld dat gecertificeerd CO2-neutraal werd. Bij de oogst worden de druiven in kleine kratjes vervoerd en voor het persen vindt nog een selectie plaats in de cave. Uitsluitend de beste trossen worden voor de wijn gebruikt. Het rendement in de wijngaarden is erg laag en ligt tussen de 35 en 50 hectoliter per hectare. Dit is uitzonderlijk, want de meeste producenten hanteren rendementen die minstens het dubbele zijn!