Giacomo Conterno
Giacomo Conterno
Barolo Francia 2018
Deze vintage van Barolo Francia zal veel geduld vergen. Eerdere jaargangen bewijzen keer op keer hoe geweldig de wijn zich ontwikkelt om enig houvast te geven. Niet voor niets één van de meest gezochte Barolo's in de wereld! Robert Parker: 94-97 punten. 
€375,00

Giacomo Conterno

Het wijndomein Giacomo Conterno heeft een legendarische reputatie. Het huis maakt Barolo in traditionele stijl, zonder enige concessies. Een eeuw geleden creëerden Giacomo en zijn zoon Giovanni Conterno al een nieuw, ander soort Barolo. Een Barolo die zeer lang kon ouderen en een ongekende smaakdiepte had. De druiven kregen een zeer lange schilinweking en de wijn kwam pas na jaren op de markt. De Monfortino is een legendarische, belangrijke wijn voor Barolo en wordt nog steeds gemaakt. Het is geen verrassing dat de wijn zeer gezocht is door wijnliefhebbers.

In 1961 draagt Giacomo Conterno het wijnhuis over aan zijn zoons Giovanni en Aldo. Aldo richt zijn eigen wijnhuis op om een moderner type Barolo te maken. Giovanni blijft trouw aan de familietraditie. Een belangrijke verandering is dat de familie in 1974 wijngaarden koopt in de cru Francia. Het terroir van Francia is buitengewoon goed, zodat de kwaliteit van de wijnen nog beter wordt dan die al was. Giovanni geeft al zijn kennis mee aan zijn zoon Roberto Conterno, die jarenlang samen met zijn vader in het wijnhuis de wijnen maakt. Het wijnhuis is sinds 2004, als Giovanni Conterno overlijdt, in handen van Roberto Conterno. Ook Roberto blijft volledig trouw aan de visie van zijn vader en opa. Dat wil zeggen: lange schilinwekingen en een zeer lange rijping in grote, oude eikenhouten vaten. Met zijn ultieme, precieze werkwijze tilt hij het niveau van het wijnhuis naar een nog grotere hoogte.

In 2008 en 2015 koopt Roberto Conterno nieuwe wijngaarden in respectievelijk Cerretta en Arione, beide zeer gerespecteerde cru’s in de comune Serralunga d’Alba. De Baroloterroirs zijn goed gedefinieerd en elke cru geeft een unieke identiteit aan zijn label. De Arione-wijngaard is voornamelijk kalkhoudend en ligt op het zuiden en geeft wijnen met een grote aromatische finesse en zachte tannines. De meer kleiachtige Cerretta-wijngaard met blootstelling op het westen geeft leven aan wijnen met intense fruitige aroma's van rood fruit en krachtige tannines. Ten slotte de Francia-wijngaard, die kan bogen op kalkrijke bodems en blootstelling aan het westen. Uit deze wijngaard worden Giacomo Conterno-wijnen geboren waarin de beste eigenschappen van de vorige twee worden gecombineerd, waardoor wijnen van grote elegantie en frisheid tot leven komen, maar ook fenolische rijkdom, smaak en verouderingspotentieel. Tot op heden worden de wijnen van Giacomo Conterno geboren uit 17 hectare wijngaarden verspreid over het gebied van Monforte en Serralunga l'Alba en verbouwd met Nebbiolo en Barbera. Roberto Conterno kijkt ook voorbij de grens van de Barolo DOCG. In 2018 koopt hij 90% van het wijnhuis Nervi in Gattinara, de DOCG in het noorden van Piemonte (Alto Piemonte), waar ook met Nebbiolo wordt gewerkt. Nervi is het oudste wijnhuis van Gattinara en stond al jaren garant voor hoge kwaliteit.