Primitivo Quiles

Gran Imperial Solera 1892

Gran Imperial Solera 1892
Licht
Krachtig

De Primitivo Quiles Gran Imperial 1892 is één van de meest unieke en zeldzame wijnen ter wereld. Zeldzaam, omdat er slechts 100 tot 200 flessen per 2 jaar worden gebotteld, uniek vanwege zijn verhaal en procédé.
De basis voor deze wijn is ‘Fondillon’, een beschermde benaming voor solera wijnen uit de regio Alicante. Deze wijn is een solera waarmee in 1892 begonnen is. Gemiddeld eens in de twee jaar worden er uit het vat zo’n 100 tot 200 flessen gebotteld, waarna het vat weer met nieuwe wijn aangevuld wordt. De gemiddelde leeftijd in het vat is dus 61 jaar. De Fondillon wijnen behoorden vroeger al tot de meest exclusieve wijnen ter wereld en in veel oude literatuur (o.a. Shakespeare) wordt deze wijn genoemd. Zo besloot in 1560 het Britse parlement dat er geen wijnen uit Alicante verkocht mochten worden zonder goedkeuring van koningin Elizabeth I, zodat zij altijd de eerste keuze zou hebben. In 1890 kostte een doos (12 flessen) Fondillon omgerekend naar de tegenwoordige tijd € 15.000,00.
Nog steeds wordt Fondillon gemaakt door meerdere producenten, maar alleen de oudste wordt gemaakt door Primitivo Quiles, tevens de oudste bodega van de regio Valencia-Alicante (sinds 1780). Fondillon wordt voor 100% gemaakt van monastrell, die extreem rijp geplukt wordt. Alleen is deze ‘Gran Imperial’ geen 100% monastrell meer (en dus geen echte Fondillon), maar eigenlijk nog meer bijzonder. De 2 vaten (van 1700 liter) Fondillon die in de kelders van het wijnbedrijf stonden, hadden wonder boven wonder de Spaanse burgeroorlog (jaren ‘30) overleefd. De kelder was ingenomen voor de opslag van luchtvaart materiaal en vervolgens volledig geplunderd. Niemand weet waarom uitgerekend deze 2 vaten zijn behouden en na de oorlog heeft de familie de traditie voortgezet. Totdat ‘Opa Quiles’ in 1950 erachter kwam dat hij te weinig monastrell had om de beide vaten weer af te vullen. Hij besloot toen één vat bij te vullen met moscatel. Sindsdien is deze aangepaste traditie voortgezet en de zoetere smaak (Fondillon is praktisch droog) wordt enorm gewaardeerd door de klanten. Inmiddels is deze wijn voor de helft van zijn leven gevuld met monastrell en de andere helft met moscatel. Er is geen vergelijkbare wijn in de wereld. 

De kleur is donker-mahoniehout met een fel oranje rand. De geur is complex, aromatisch, met rozijnen, kruiden, vijgen, bloemen en gebrande suiker. De smaak is fluweelzacht en spectaculair complex. Hij zit boordevol subtiele fijne kruidentonen (kaneel), noten, honing, vijgen, spannende oxydatieve tonen en hij heeft de lengte van een grote wijn. Allemaal super in balans. Robert Parker schrijft: “het is een oude witte wijn met een ziel van een rode”. De vorige botteling gaf hij 93 punten, naar onze mening aan de lage kant! Dit drinken wij liever dan Château d’Yquem! Gelukkig zijn de prijzen van vroeger niet meer zo extreem, maar een koopje wordt het nooit. Zeker in de wetenschap dat deze wijn overal in de wereld wordt verkocht tussen de € 250 en € 300 per fles... De botteling van 2013 bestond uit 182 flessen. 

Lees meer
€99,00 per stuk
Op voorraad
  • KleurRood (bruin)
  • Inhoud (ltr)0,75
  • Druivenras(sen)Monastrell, Moscatel
  • Bijzonderheden
  • BeoordelingenSlechts 182 flessen in 2013 van gebotteld.

Primitivo Quiles