Avéla

Mixkist Théodore 2008-2013

Mixkist Théodore 2008-2013
Licht
Krachtig

Het was 2002 dat de eerste Avéla wijn gemaakt werd. Slechts 4000 flessen van 4 hectare, een uitzonderlijk laag rendement. Afhankelijk van de jaren worden er tussen de 4000 en 5000 flessen per jaar gemaakt. Deze wijn werd een aantal jaren later in Zwitserland in een proeverij gezet, als grote onbekende tussen de te proeven wijnen. De line-up van deze proeverij was niet kinderachtig en nummer 2 op deze blindproeverij was de Chäteauneuf du Pape Cuvée Marie Beurrier 1997 van Henri Bonneau, vlak achter de Avéla die blind(!) door de sommeliers en journalisten als beste wijn werd beoordeeld. Een proeverij waar ook o.a. Trevallon 1990, Rayas 1994 en Beaucastel 2001 geproefd werden… Avéla stond direct op de kaart, en in letterlijke zin bij een twintigtal drie en twee michelinsterren restaurants. 

De bodem van de wijngaarden van Avéla zit vol met kalk en klei en de wijngaarden liggen in een aromatische omgeving. Zo vind je rondom de wijngaarden de kenmerkende ’garrigue’, de natuurlijke begroeiing van de Languedoc met kruiden als tijm, laurier, lavendel, jeneverbes maar ook pijnbomen. Ideale omgeving voor druivenrassen als cinsault en carignan, het geeft de wijn een extra complexiteit in de smaak. Van A tot Z wordt alles met de hand gedaan en slechts door twee personen. Frank en zijn vrouw Cristina. Alleen tijdens de oogst krijgen ze hulp van een aantal mensen, dan is het zaak om de druiven op het beste tijdstip in de cave te krijgen. 

Een aantal ‘feiten’ over de wijnbouw bij Avéla:

- de wijnstokken worden op traditionele manier geteelt.
- de groene oogst (weghalen van de druiven) is vrij rigoureus. De rendementen mogen nooit boven de 15hl/ha komen.
- bijna elke dag worden de wijngaarden nagelopen en met de hand bijgehouden.
- de wijngaarden worden biologisch bewerkt, zelfs het sprayen van (biologische) middelen gebeurd vanuit een rugzak verstuiver, zodat er zo minimaal mogelijk gebruikt hoeft te worden.
- er worden geen herbiciden gebruikt, het gras tussen de wijnstokken wordt ‘gewoon’ gemaaid. 
- het gras houdt de grond bij elkaar en concurreert met de wijnstokken, zodat deze dieper de grond in gaan met hun wortels.
- de oogst is met de hand en wordt alleen maar in de koele ochtend gedaan. In kleine kratjes worden de druiven naar de cave gebracht.
- de druiven worden relatief laat geoogst, pas als zij ook echt fenolisch rijp zijn.
- in de cave worden de beste druiven met de hand geselecteerd en uitsluitend deze gaan in de Theodore. Er wordt geen 2e wijn gemaakt.
- de druiven worden 100% ontsteelt, zodat er uitsluitend rijpe tannines in de wijn terecht komen.
- het pletten van de druiven gebeurd op de ouderwetse manier (met de voet).
- elke wijngaard wordt afzonderlijk als een microcuvee gevinificeerd.
- de weking op de schillen is lang en tweemaal daags wordt de ‘kap’ zachtjes ondergeduwd.
- er staat een oude, mechanische pers in de cave, alle druiven worden op de ouderwetse manier geperst (zie bovenstaande foto).
- de wijn rijpt voor 24 maanden op Franse eiken vaten (uit hoge bossen) van Seguin-Moreau, welke elke week weer bijgevuld worden.
- de uiteindelijke wijn wordt ongefilterd en praktisch zwavellood gebotteld. 

Het uiteindelijke resultaat is een wijn die zich niet zo snel laat vergelijken met andere wijnen uit die regio. Zo zijn de wijnen bijzonder geconcentreerd, maar hebben een prachtige fijnheid, elegantie en balans, ze kunnen zich meten met de grote wijnen uit Frankrijk. Stuk voor stuk wijnen die zeker 10 tot 20 jaar bewaard kunnen blijven, en zeker dan zullen verrassen. In de geur hebben de wijnen complexe tonen van donker fruit en garrigue. Zo ruik je in de verte de jeneverbessen en de zoete specerijen. De smaak is geconcentreerd met wederom donker fruit, aangevuld met tonen van koffie en salie. Dankzij de eeuwoude wijnstokken heeft de wijn een uitzonderlijke lengte. 
 
In een originele Avéla kist bieden wij een gelimiteerd aantal kisten aan met de jaargangen 2008 tot en met 2013. 6 flessen in totaal. Een aantal jaargangen is ook los te verkrijgen.

Lees meer
€299,00 per stuk
Niet op (vrije) voorraad, klik hier voor een voorraadcheck.
  • KleurRood
  • Inhoud (ltr)0,75
  • Druivenras(sen)Grenache Syrah Cinsault Carignan
  • Bijzonderheden
  • Beoordelingen

Avéla