Jean Stodden

Flutwein 2020 - kist van 3

Flutwein 2020 - kist van 3
Licht
Krachtig

Eens in de 100 of misschien wel 1000 jaar kan het gebeuren, een weersituatie waarbij er zoveel regen valt op één plaats dat dit in heuvelachtige gebieden leidt tot hevige overstromingen. Half juli 2021 gebeurde dit in een deel van Europa, in Luxemburg, België, Zuid Limburg en in en rond de Eifel in Duitsland.

De rivier de Ahr ligt in de Eifel en baant zich een weg tussen steile hellingen in een op sommige stukken vrij nauw dal. Hierdoor is de capaciteit van deze rivier beperkt, zeker wanneer er in 24 uur 150 mm regen valt in het gebied.
De gevolgen waren verwoestend. Het peil van de rivier steeg in zeer korte tijd met meer dan 7 meter en nam praktisch alles op zijn weg mee. Vele huizen zijn compleet weggespoeld, de houten vaten lagen door het hele dal, een regelrechte ramp die in Duitsland meer dan 166 doden heeft geëist.

Ook het wijngoed Jean Stodden is zwaar getroffen door de overstroming. Het water steeg hier binnen een kwartier tot de eerste verdieping. De kelders, proefruimte, de cave, alles stond onder water. Gelukkig zag Alexander al snel de ernst in van de overstroming en is hij met zijn vrouw en kinderen gevlucht naar de bovenste verdieping van zijn huis.
Toen het water eenmaal weer gezakt was, werd de impact van de overstroming duidelijk. De schade was enorm.
De proefruimte was leeg, tafels en stoelen waren weggespoeld. In de kelder lag geen barrique meer op zijn plaats, sommige waren kapot geslagen, anderen verontreinigd. In de cave waren alle machines onder water komen te staan, wat vaak onherstelbare schade met zich mee bracht. En dan natuurlijk alle modder en wrakstukken uit andere, stroomopwaarts gelegen huizen en straten. De chaos was compleet.
Door de overstromingen was er geen stroom, telefonie, internet of drinkwater. De wegen in het dal waren onbegaanbaar, bruggen volledig weggevaagd (ook de iconische oude brug voor het domein van Stodden) en alles kwam maar langzaam op gang. Na enige tijd werd de stroom hersteld, maar vaste telefonie en internet zou er pas oktober 2022 zijn naar verwachting.
Alle wijn die nog in tanks zat was verloren en van de houten vaten was het totaal onduidelijk wat de overstroming met de wijn in het vat had gedaan. Door de overstroming lagen alle vaten kriskras door elkaar in de kelder en toen kwam het grootste probleem: ook het vatenboek was weggespoeld. Het was niet meer te achterhalen welke wijn, van welke wijngaard, in welk vat zat.

Olivier Spanier, van het beroemde wijnhuis Battenfeld-Spanier, sprong meteen in de bres om Alexander te helpen, want het werk in de wijngaarden liep ook gewoon door. Toen hij het verhaal van het vatenboek hoorde, stelde hij voor om samen met Alexander alle vaten te proeven en ze te verdelen in drie categorieën: goed - beter - best. Zoals Alexander zegt: “zonder Olivier hadden deze wijnen er nooit gekomen.”
Helaas waren er ook vaten die verontreinigd bleken te zijn door de overstroming, maar de meeste vaten bleken in uitstekende staat. Uiteindelijk is alle wijn nog door een laboratorium getest om onzuiverheden uit te sluiten.
Het resultaat is drie wijnen zoals deze nog nooit zijn gemaakt. Blends van verschillende Grosses Gewachs wijngaarden, waarvan niemand er ooit achter zal kunnen komen welke er precies in de wijnen zit. Wij hebben ze onlangs geproefd en ze zijn stuk voor stuk echt bijzonder goed!

Deze unieke wijnen zijn verpakt in een kistje van 3 flessen of 6 flessen (2 van elke soort) en in het kistje zit een Engelstalig boekje, waar stil wordt gestaan bij de afschuwelijke dag van de overstroming en alle gevolgen sindsdien.

Alexander is al jaren een dierbare vriend van ons en wij willen hem zoveel mogelijk helpen met de wederopbouw van zijn wijngoed. De prijzen van de kistjes zijn hetzelfde als op zijn domein en wij maken geen profijt. Dus elke euro voor het kistje gaat naar Alexander, toch wel het minste dat wij kunnen doen.

Lees meer
€180,00 per stuk
Niet op (vrije) voorraad, klik hier voor een voorraadcheck.
  • KleurRood
  • Inhoud (ltr)3x 0,75
  • Druivenras(sen)PInot Noir
  • BijzonderhedenEenmalige editie
  • Beoordelingen

Jean Stodden