Carl Loewen

Riesling Ritsch GG 2015

Riesling Ritsch GG 2015
Licht
Krachtig

Lichtheid, elegantie en karakter: dat is het ideaal dat Karl Josef en Christopher Loewen met hun rieslings nastreven. Elke wijngaard levert een wijn met een eigen persoonlijkheid. De rieslings uit de supersteile grand cru (Grosses Gewächs) wijngaard Thörnicher Ritsch staan bekend om hun levendige citrustonen, krachtige minerale structuur en slankheid. De Ritsch GG is een wijn die precies staat voor de kernwaarden van vader en zoon Loewen, lichtheid, elegantie en karakter, waarom hun wijnen zo gewaardeerd worden. Zo noemt de Duitse Gault Millau gids Weingut Carl Loewen de beste producent van droge wijnen van de Mosel (Moezel) en rekenen Der Feinschmecker en Hugh Johnson’s Wine Atlas of Germany het wijnhuis tot de beste van Duitsland. Topwijngoed Carl Loewen in Leiwen is lid van de Bernkasteler Ring, de prestigieuze wijnbouwersorganisatie die naast de VDP in de Mosel actief is.

De Ritsch wijngaard is de op-één-na-steilste wijngaard in de Mosel, vertelde Christoph Loewen ons. De ‘Klettersteig Thörnicher Ritsch’ is dan ook populair bij sportievelingen en waaghalzen. De wijngaard ligt in het wijndorpje Thörnich (met slechts 170 inwoners), aan de Moezel vlak bij Leiwen. Leiwen ligt op haar beurt op hemelsbreed 1,5 km van Trittenheim, precies om de hoek van de haarspeldbocht die de Moezel hier maakt. Geen enkele machine is ooit in de Thörnicher Ritsch geweest en de wijnboeren maken gebruik van speciale oude paden om bij hun stokken te komen. Alles wordt met de hand gedaan. Zowel in de wijngaard als in de kelder proberen vader en zoon Loewen zo min mogelijk te interveniëren. De fermentatie van de druiven gebeurt spontaan, met de natuurlijke gisten van de druiven. De vergistingen gaan daardoor langzaam: 100 dagen is eerder regel dan uitzondering. De wijnen rusten tot vlak voor botteling op hun gistbezinksel en worden zo puur mogelijk gebotteld.

2015 was zoals bekend een topjaar voor de Duitse wijnboeren. Alles zat mee: het was warm maar niet té warm, droog maar niet té droog, de rijping verliep perfect en er waren ruim voldoende koele nachten om de zuren en aroma’s van de riesling optimaal te houden. Voor de Ritsch Grosses Gewächs betekent dat dat hij als altijd veel frisse citrus heeft en slank is, maar daarnaast zeer rijp is, hoewel zeker niet overrijp. De wijn heeft de lichtheid en elegantie van een primaballerina. Hij wordt in de loop der jaren op fles steeds romiger; de citrus blijft maar het frisse witte fruit gaat geleidelijk aan rijper en exotischer smaken. Het is dan ook een prachtige wijn om wat jaren te bewaren en de ontwikkeling van te volgen.

Lees meer
€28,95 per stuk
Op voorraad
  • KleurWit
  • Inhoud (ltr)0,75
  • Druivenras(sen)Riesling
  • Bijzonderheden100 jaar oude stokken
  • Beoordelingen92 punten Mosel Fine Wines

Carl Loewen