Relatiegeschenken

Kistje Italië - Vin Naturel van Abbia Nòva - Lazio

Kistje Italië - Vin Naturel van Abbia Nòva - Lazio
Licht
Krachtig

Een piepklein domein dat Vin Naturel maakt van het hoogste niveau. Van wijngaarden die zelfs door de Romeinen gebruikt werden komen de druiven van deze twee pure karakterwijnen. Daarnaast werkt Abbia Nòva ook biodynamisch.
Over de wijnen:
Abbia Nòva Passerina del Frusinate San Giovanni:
Deze Passerina is geen typische witte wijn van de Italiaanse kust, noch een witte wijn uit het gebergte, maar is beide! Ziltig en tevens afkomstig van een uitgesproken type bodem. In de verte ligt de zee en de stokken groeien op vulkanische gronden. Voor 90% gemaakt van de lokale passerina, aangevuld met 10% bellone en malvasia. De wijngaard met de naam San Giovanni is zeer oud, met stokken van meer dan 80 jaar, gelegen op een hoogte van 550 meter boven de zeespiegel, waar de planten zeer dicht opeen staan op een bodem van leem met kalksteen. De hele trossen worden eerst voorzichtig geweekt en dan geperst. De vinificatie vindt plaats op stalen vaten met een spontane vergisting. De wijn blijft vervolgens tot na de lente op zijn droesem liggen. Dan wordt hij nog voor twee maanden overgebracht naar ‘demi-johns’, glazen ballonflessen van 54 liter. De productie van deze natuurlijke, ongefilterde wijn is bijzonder beperkt, slechts 900 flessen. Bijna geheel zonder zwavel gemaakt, maar uitzonderlijk stabiel.De geur verraadt al meteen een intense wijn. De fruittonen zijn krachtig met citrus, appel en een hint van abrikoos. In de mond vol, met lekkere sappige zuren, licht kruidige en nootachtige aspecten en een opvallend complexe mineraligheid, die spannend is maar tegelijk niet gemakkelijk te duiden. De meerderheid van de witte wijnen uit Lazio zijn eenvoudig en neutraal, daarom is het een verademing deze wijn te kunnen proeven, die wel wat extra zuurstof verdient na opening.
Abbia Nòva Piglio:
De rode Abbia Nòva Piglio DOCG 2017 is een assemblage van cesanese d'affile-druiven geoogst van drie percelen: Colle Passo, Colle di Grano en San Giovanni. De uiteindelijk perfecte balans van de geblende wijn is een meesterwerkje vanwege deze volkomen verschillende oorsprong van de druiven. De stokken variëren in leeftijd van 20 tot bijna 90 jaar oud. De terroirs, ondergronden en snoeiwijzen van de drie wijngaarden zijn zeer uiteenlopend. De opbrengst is relatief laag met nauwelijks een kilo druiven per wijnstok. Na selectief handmatig plukken, worden de druiven ontsteeld, geperst en spontaan vergist zonder enige temperatuurcontrole, gedurende een periode van 20 tot 25 dagen. De rijping van de Piglio is een complex proces: hij verblijft een half jaar in eiken vaten en daarna een jaar op betonnen tanks. Als sluitstuk rust hij nog een korte periode op ‘demi-johns’, glazen ballonflessen van 54 liter, zonder stabilisatie en filtratie, voordat de botteling plaatsvindt. De Piglio DOCG 2017 van Abbia Nòva is middenrood en oogt duidelijk ongefilterd. Hij ruikt genuanceerd kruidig, met iets balsamico en lekker fris, sappig fruit. De smaak is goed gestructureerd met duidelijke maar lichte tannines en elegante zuren. De persistente smaaklengte is heel goed voor zo'n elegante wijn. Decanteren is aan te raden na wat langere rijping op fles. Gedronken uit grote (bourgogne)glazen past hij geweldig bij wildgerechten.

Klik hier voor de verzendopties naar alle landen in Europa.

Lees meer
€79,50 per stuk
  • Bij 10 stuks €47,95 per fles
Op voorraad

Relatiegeschenken